Bambu- och plastblandningar i tallrikar och muggar kan skada hälsan

Blandningen bambu och plast i tallrikar och muggar är inte så miljövänligt som tillverkarna ibland vill påskina. Livsmedelsverket har i dagarna gått ut med ett pressmeddelande där de varnar för att dessa kan avge vissa gifter som är skadliga för hälsan.

Inom EU är det otillåtet att blanda växtfibrer som bambu eller majs ihop med plast i produkter som är avsedda för livsmedel. Det finns en viss risk att de släpper ifrån sig melamin och formaldehyd i så höga halter att det kan vara skadligt för hälsan. Detta händer i första hand när produkterna kommer i kontakt med flytande varma livsmedel (70 grader eller mer) under en längre tid.

– Det finns plast gjord för kontakt med livsmedel och det är tillåtet att göra tallrikar i ren bambu, det är en kombination av dessa material som inte är tillåten. Fråga tillverkaren eller säljaren om du är osäker på vad de tallrikar eller muggar du har hemma är gjorda av, säger Maria Florin, chef för avdelning Säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

Ofta riktas de här produkterna till barn och de marknadsförs som miljövänliga. Vid upprepad användning kan de innebära en hälsorisk. Små barn är extra utsatta. Melamin kan påverka urinvägarna och formaldehyd har i djurförsök visat sig påverka magregionen.

Enligt Livsmedelsverket marknadsförs de här produkterna i vissa fall som bionedbrytbara, miljövänliga och naturliga, ibland också som ”100 procent bambu”, trots att de innehåller plast.

– Att påstå att något är 100 procent naturmaterial när det är blandat med plast är olagligt och vilseledande. Många företag och konsumenter som tänkt att de sålt eller köpt något naturligt och säkert känner sig självklart lurade, säger Maria Florin.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Livsmedelssäkerhet

Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”

Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.