Bakrapporten: ”Människor som bakar mår bättre”

Hela 94 procent av svenskarna bakar minst en gång om året – och 67 procent bakar varje månad. Det visar en färsk rapport från Dr. Oetker.

För andra gången släpper livsmedelsföretaget Dr. Oetker Bakrapporten, en unik undersökning om svenskarnas bakvanor. Och den visar att nästan alla bakar. Hela 94 procent av svenskarna bakar minst någon gång per år, vilket är en ökning från 91 procent i den förra rapporten från 2020.
– Dessutom nämner majoriteten av det tillfrågade att man bakar för att det blir godare, är roligt och ger glädje, säger Anna Hedlund, produktchef på Dr. Oetker.
Förra mätningen visade att det bakades på̊ veckans alla dagar. Nu har man återgått till att baka på helgen, vilket kan kopplas till att många, till skillnad under pandemin, är tillbaka på sina arbetsplatser. Oftast bakar man mellan 30 minuter och 2,5 timmar per tillfälle,
Födelsedagar är det vanligaste tillfället att baka till, vilket hela 65 procent av befolkningen gör. Andra högtidsdagar som är vanliga att baka till är jul, advent och Lucia, men även våffeldagen och midsommar.
Inspirationen till bakning kommer framför allt från Google där hela 78 procent av de tillfrågade använder sig av denna sökmotor för recept och inspiration. De vanligaste sajterna är: baka.se, ica.se, koket.se, arla.se, tasteline.com alltommat.se.
Det finns även ett hälsoperspektiv som Dr. Oetker även funnit i andra studier kring bakning: Att baka för andra kan göra att man mår bättre.
– Människor som bakar mår bättre, visar glädjande nog forskningen. Många nämner bakning som avkoppling och en trygg plats från oron i världen och lågkonjunktur. Bakning kan också vara den stund vi alla vill ha för att få extra energi i det höga tempo vi lever i, och det kan det vara till hjälp för människor att uttrycka sina känslor, att visa tacksamhet, uppskattning eller sympati med bakverk, säger Anna Hedlund.

5-i-topp vad som är mest poppis att baka:
* Kanelbullar
* Kladdkaka
* Surdegslimpa
* Morotskaka
* Scones

Ambitionen med Bakrapporten är att den ska bli återkommande för att kunna se trender på längre sikt. Undersökningen genomfördes av Habermax under våren 2024 och bygger på drygt 1 200 kvantitativa intervjuer och ett tjugotal djupintervjuer som motsvarar ett representativt urval i åldern 16–74 år.

Dela

Fler nyheter i Trend och Värdekedjan

Så bygger branschens företag beredskap

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge, något som gör att frågan om beredskap diskuteras överallt. Livsmedelsbranschens utmaningar är stora och de flesta har förstått att vi inte kan ta maten för given. Men hur förbereder sig företagen på att ha beredskap vid en eventuell kris? Livsmedel i fokus har ställt frågan till ett antal nyckelpersoner i branschen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.