14 september 2023
Behovet att skydda Östersjöns ekosystem och biologiska mångfald har aldrig varit större. Samtidigt är behovet av ny kunskap kritiskt.
För att skapa förutsättningar för ny forskning om fortplantning och stödutsättning av hotade fiskarter etablerar stiftelsen Balticwaters ett nytt fiskforskningslaboratorium – det första av sitt slag i Östersjöregionen – där Axfood går in som långsiktig partner.
– Satsningar på forskning är nödvändig för att kunna trygga en långsiktig och hållbar matförsörjning av fisk från Östersjön även för framtida generationer, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.
Axfood har länge arbetat för ett mer hållbart fiske och var bland annat först i Sverige med att ta bort rödlistad fisk och skaldjur från sina butiker. I dag är målet att senast 2025 uteslutande sälja hållbarhetscertifierad och grönlistad sjömat. Under de senaste åren har Axfood lanserat flera hållbara fiskprodukter för att exempelvis ta vara på bifångst och fiskdelar som annars kastas.
Det nya fiskforskningslaboratoriet, som byggs i Studsvik Tech Park utanför Nyköping, kommer att ha fyra övergripande arbetsområden: stödutsättning av Östersjöns kallvattenfiskar, forskning på kallvattenfiskar, sprida information samt bidra med kunskap för ett hållbart framtida vattenbruk på kallvattenfiskar.
Byggstart blir under 2024 med beräknad driftstart i början av 2025.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Fiske och vattenbruk och Värdekedjan
Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar
Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.
11 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.