– Det händer mycket spännande i Livsmedelsbranschen och det märks på nomineringarna till Livsmedelspriset, säger Cecilia Öster, verksamhetsledare Livsmedel i fokus.
25 augusti 2021
Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.”
Den som vill har kunnat nominera intressanta kandidater till priset, och därefter har en jury bestående av nätverkets styrelse sållat ut åtta finalister. Prisutdelning och vem som blir den slutgiltiga vinnaren offentliggörs den 21 oktober under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand.
– Det var inte lätt för juryn att välja ut de åtta finalisterna. Nu ser vi med spänning fram emot att få reda på vem som får ta emot priset, säger Cecilia Öster, verksamhetsledare Livsmedel i fokus.
– Tusen tack, vilken ära. Och vilket fantastiskt finalfält! Jag har haft förmånen att träffa flera av dessa och det är så kul att det pågår så mycket viktigt arbete i Matsverige, säger Karin Bodin, koncern-vd på Polarbröd när hon får besked om att hon och Polarbröd är en av de åtta finalisterna.
De åtta finalisterna är följande:
Brödinstitutet
För sitt informativa sätt att möta matmyter med fakta. Brödinstitutet lyfter fram brödets förträfflighet från många olika synvinklar, som nyttigt, klimatsmart och en viktig källa till proteiner och fullkorn.
Bärta
För sin utveckling och produktion av moderna och välsmakande, veganska produkter. Bärta använder svenska, ekologiska, gula ärter som huvudråvara i sina produkter. Ärtorna groddas och fermenteras för bästa smak och näringstillgänglighet.
Gårdsfisk
Gårdsfisk visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företagets vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas.
Oddbird international/ Moa Gürbüzer
För sitt arbete med att utveckla alkoholfria viner av hög kvalitet. Moa Gürbüzer, grundare och vd, är socionom och såg på nära håll hur alkohol förstör relationer och hur det samtidigt betraktas som avvikande att avstå från vin. Oddbird har skapat nya sätt att hela världen.
Orkla Food Solutions
För initiativet ”Next is Now” som är en plattform för hållbar och hälsosam mat. Här skapar företaget debatt, initiativ och koncept för att ökatakten på hållbar omställning och underlätta för sina kunder att ställa om.
Polarbröd/ Karin Bodin
För stort samhällsengagemang och kreativitet. Samma dag som branden förstörde bageriet i augusti 2020 beslutades att den skulle byggas upp igen. Företaget skapade nya arbetsuppgifter för personalen och flyttade delar av produktionen till andra bagerier. En brödmix lanserades för konsumenter i nätbutiken kunde man stötta företaget genom att köpa bland annat kläder och smycken.
Veg of Lund med varumärket Dug
För sin patenterade emulsionsteknologi och utveckling av växtbaserade drycker baserade på potatis och rapsolja som säljs både i Sverige och Storbritannien.
Vild Vänerfisk
För sitt initiativ att ta vara på Braxen, en fiskart som betraktas som bifångst av både yrkes- och fritidsfiskare. Med sin braxenfärs har företaget på kort tid skapat en hållbar produkt som får uppskattning för sin goda smak och säljs till restauranger och storkök.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.