− Vi ser att trenden att blanda växtbaserade alternativ med köttråvara växer och vill vara en del av den utvecklingen, säger produktchefen Ann-Sofie Malmgren.
4 februari 2025
Hybridfärs, där man blandar hälften kött och hälften grönsaker, är det nya gröna, och något som är bra för både hälsans och klimatets skull.
Den första hybridfärsen (av svensk nötfärs och svenska baljväxter) utvecklades för ett par år sedan av Torsåker gård i samarbete med Jessie Sommarström, sedan dess har det kommit många efterföljare.
Nu lanserar Lithells en variant som består till hälften av kyckling och en fjärdedel gröna linser. Den resterande delen är aubergine, pumpafrö, rapsolja, tomat, paprika, lök, basilika, vitlök och solrosolja.
− I vår kombination med kyckling blir klimatavtrycket lägre i jämförelse med traditionell färs och kan ätas av många, säger Ann-Sofie Malmgren, produktchef på Atrias affärsenhet Out of home.
Lithells Kycklingfärs med linser har ett klimatavtryck på 1,8 kilo koldioxidekvivalenter per kilo jämfört med nötfärs som ligger på 28 kilo.
Färsen, som lanseras den här veckan för foodservicemarknaden, är rik på protein och fibrer och har låg fetthalt. Den är formbar och lätt att använda till biffar och bollar men även som färs i olika typer av rätter.
− Färsen fungerar perfekt för alla typer av verksamheter och kök och är perfekt när man vill erbjuda ett alternativ med lägre klimatavtryck och högt fiberinnehåll utan att tumma på smaken.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet
Krav firar 40 år med humlig lager: ”Hoppas på mycket surr”
I år är det 40 år sedan föreningen Krav bildades. Det firas bland annat med ett Krav-märkt jubileumsöl.
– Det både smakar gott och gör gott, säger Emma Rung, vd på Krav.
4 februari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.