10 februari 2021
Bestånden av sill/strömming i centrala Östersjön är på väg ned, enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Det finns också en tydlig oro hos allmänheten, forskare och kustfiskare att det storskaliga fisket av sill/strömming i det öppna havet utarmar bestånden som leker och fiskas vid kusten.
– Ekosystemen i Östersjön är starkt påverkade. Men orsakerna till de nedåtgående trenderna för sill/strömming är inte entydiga, det saknas tillräckligt kunskapsunderlag. Det är något vi vill ändra på, säger Fredrik Arrhenius, utredare vid HaV.
Nu planerar man att genomföra åtgärder som ska ge bestånden ökat skydd. Bland annat ska man genomföra förstärkt skydd av rekryterings- och uppväxtområden, se över trålgränser och trålfiskeområden samt utöka det samordnade kustnära provtagningsprogrammet.
HaV ska också genomföra pilotprojekt för ekosystembaserad havsförvaltning. Stockholms skärgård och Bottenhavet är två av de planerade pilotområdena.
– Här ska vi undersöka strömmingens roll för ekosystemet, men även dess samhällsekonomiska, sociala och kulturella betydelse i de lokala kustsamhällena, säger Fredrik Arrhenius.
Det internationella havsforskningsinstitutet (ICES), som är de som ger vetenskapligt baserade fiskeråd till EU-kommissionen kommer 2021 att föreslå minskad fångstnivå i Östersjön med 36 procent.
– Tillsammans med de sänkta fiskekvoterna hoppas vi att vårt åtgärdspaket ska bidra till att sill/strömmingsbeståndet på sikt kommer att må bättre. Jag vill betona att det handlar om ett långsiktigt arbete. Det tar tid innan det ger effekt, säger Fredrik Arrhenius.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.