18 augusti 2021
När vi blir äldre förändras kroppens behov och med åren behöver vi en annan sammansättning av näringsämnen än när vi är yngre. Men så mycket som 50 procent av alla seniorer är eller riskerar att bli undernärda. Anledningen är till stor kunskapsbrist, både bland seniorer, anhöriga och personal inom äldreomsorgen. ÄTUP vill med sin enkla digitala tjänst öka kunskapen så att fler lär sig att äta rätt för att må bra och undvika viktnedgång.
– Trots att vi lever i ett välfärdsland och har tillgång till mängder av näringsrik mat så är undernäring bland seniorer ett stort samhällsproblem som kostar (miljarder) varje år för sjukvården – och onödigt personligt lidande. Vi ser att man med relativt enkla medel kan vända detta genom kunskapsspridning om vad man ska tänka på och, framför allt, hur man kan justera sina vanor, säger Janina Blomberg, en av grundarna till ÄTUP.
Högst upp på listan av de näringsämnen som äldre får för lite av är protein, vilket bygger muskler. Seniorer behöver cirka 50 procent mer protein än yngre för att bevara musklerna. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar och risken för fallolyckor ökar dramatiskt. Proteinbrist leder dessutom till sämre läkning och försvårad rehabilitering.
ÄTUP:s digitala kurser består av flera moduler där varje avsnitt är tio minuter långt. Det enda som krävs är en dator eller en surfplatta. Innehållet i kurserna utgår från forskning och har faktagranskats av professorer.
Kurserna finns på ÄTUP:s webbsida atup.se.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Måltider
Människor Måltider Mötesplatser
Superkocken tog hem Cajsa Warg-priset: “En underbar resa”
Den välrenommerade kocken och kreativa ledaren Paul Svensson är den första vinnaren av Livsmedelsföretagens nyinstiftade Cajsa Warg-priset samt utmärkelsen Årets kokbok, med boken Frukt & Bär A-Ö.
– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar, säger han.
12 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.