21 augusti 2020
One Planet Plate guidar till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden. Nu finns även recept som inspirerar till att välja lokala råvaror och gynna Sveriges bönder och odlare.
– Om vi vill ha god beredskap och en matproduktion här i Sverige så är det viktigt att vi efterfrågar närproducerat och är beredda att betala för det. Nu vill vi visa att det går mycket bra att äta inom planetens gränser när man köper mat som odlats och tagits fram i Sverige. Många av de växtbaserade livsmedlen vi i dag äter är både producerade och förädlade utomlands och så behöver det inte vara, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.
Som exempel nämner hon att matkorn är ett bra alternativ till ris, att gröna ärtor kan ersätta avokado i guacamolen och alla svenska sommarbär som funkar minst lika bra som exotiska varianter.
Med hjälp av LRF har miljöorganisationen nu tagit fram tre veckomenyer med frukostar, luncher och middagar. Det är tre regionala menyer, där ingredienserna i möjligaste mån är baserade på de lokala grödor som finns i det området.
Tanken är att lyfta fram vilka goda val man kan göra och samtidigt gynna den biologiska mångfalden, klara WWF:s One Planet Plates klimatbudget och även gynna och inspirera lokala odlare och bönder.
– Våra menyer innehåller mycket färgglatt från växtriket, men även ost, ägg och en mindre mängd nöt- och viltkött för dem som vill äta det, fortsätter Anna Richert.
Alla recept är framtagna och klimatberäknade av måltidskonsulten Jens Vikingsson.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.