19 november 2019
Historien om Arla Unika började redan 2002 när flera toppkockar ansåg att Arla, som ledande mejeri, borde försöka ta fram nya och unika smaker. Mejerijätten tog kritiken på allvar och startade utvecklingsprojektet Unika tillsammans med meriterade kockar och passionerade mejerister. Resultatet blev en serie spännande och nyskapande ostar, som vitmögel- och blåmögelost, rödkittost, hård- och färskostar samt gourmetsmör.
I dag finns drygt 30 ostar i sortimentet, bland annat blåmögelosten Hallands Himmel från Kvibille Mejeri och Femme Fatale från Troldhede Mejeri, som är senaste tillskottet i familjen Arla Unika.
– Det känns viktigt att kunna erbjuda gäster en miljö där de kan smaka på ostarna – som de är, i mindre rätter och i kombination med dryck, säger Alex Racoveanu, ansvarig på Arla Unika, om den nya satsningen i Östermalms Saluhall.
– Dessutom vill vi bidra med kunskap och inspirera våra gäster till nya kreativa sätt att använda ost som ingrediens i köket.
Baren har 20 sittplatser och kommer att vara öppen från morgon till kväll. Morgonpigga gäster kan äta frukost, på lunchen serveras lättare varmrätter och sallader, vilka även finns som takeaway, och på kvällen förvandlas kaféet till ost- och vinbar. Dessutom finns hela ostsortimentet samt olika tillbehör att köpa i butiken. I framtiden ska baren även ”ge plats för spännande gästspel och andra kreativa smakmöten”.
Rekryterering av sommelier, kock, barista och ostexpert är inledd.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.