Arla inför ny ersättningsmodell för klimatåtgärder: ”Effektivt verktyg”

Från och med nästa år kommer priset som den enskilda Arlabonden får betalt för sin mjölk att påverkas av vilka hållbarhetsåtgärder som görs på gården.

De senaste två åren har Arlabönderna genomfört omfattande årliga klimatberäkningar på 8 000 gårdar i sju europeiska länder. Nu tar det internationella mejerikooperativet ytterligare ett steg för att minska sina klimatutsläpp med 30 procent till 2030.
Baserat på data från klimatberäkningarna inför kooperativet en poängbaserad modell för hållbarhetsersättning. Syftet är att belöna nuvarande och framtida hållbarhetsåtgärder inom 19 områden, som bland annat minskar utsläppen av växthusgaser på gårdarna.
För att motivera och finansiera hållbarhetsomställningen öronmärker Arlas styrelse årligen upp till 4 eurocent per kilo mjölk, varav 1 eurocent utbetalas till alla Arlabönder som genomfört sin klimatberäkning. Under det första helåret förväntas minst 270 miljoner euro fördelas genom det månatliga mjölkpriset.
– Vår modell för hållbarhetsersättning är en milstolpe i Arlas omställning mot en ännu mer hållbar mejeriproduktion. Framöver kommer priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk inte bara att bero på fett, protein och kvalitet utan också på gårdarnas hållbarhetsåtgärder, säger Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard i en kommentar.
Baserat på Arlas nuvarande mjölkvolym uppgår de 4 eurocenten per kilo mjölk till drygt 5 miljarder kronor årligen (500 miljoner euro). Dessa pengar har Arlas styrelse beslutat att ta från det totala mjölkpriset och omfördela baserat på Arlaböndernas individuella poäng i modellen för hållbarhetsersättning. Med nuvarande mjölkpris motsvarar det cirka 7 procent av mjölkpriset.
– Hållbarhetsersättningen blir ett effektivt verktyg för att ytterligare sänka våra utsläpp, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh och fortsätter:
– Vi vill att kunder och konsumenter ska förstå att hållbarhetsarbetet på gårdarna medför kostnader, och att en del av de pengar man betalar för våra produkter går till de bönder som vidtar flest åtgärder.

Arlabönderna väljer själva om de vill arbeta med omställningen på sin gård för att få del av ersättningen. Men 95 procent av bönderna, som står för 99 procent av mjölkvolymen, har redan registrerat sin data i klimatberäkningen för 2022 och deras poäng kommer därför automatiskt att beräknas och belönas i modellen för hållbarhetsersättning. 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.