Arla går ihop med tysk mejerijätte: ”Sverige har ett guldläge”

Arla Foods och tyska DMK Group går samman för att skapa det starkaste mejerikooperativet i hela Europa – en fusion som samlar drygt 12 000 mjölkbönder som tillsammans omsätter 19 miljarder euro.
– Vårt främsta fokus att säkra det högsta mjölkpriset för våra medlemmar, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde och vice ordförande för Arla.

Fusionen mellan Arla Foods och DMK Group, som presenterades under tisdagen, kommer att skapa det största mejerikooperativet i Europa.
Målet är, enligt ett pressmeddelande, ”att skapa framtiden inom mejeri, utveckla näringsrik, högkvalitativ mjölkproduktion och innovation i Europa och globalt, samtidigt som vi säkerställer ett starkt mjölkpris till våra ägare”.

Livsmedel i fokus fick en intervju med Inger-Lise Sjöström, vice ordförande för Arla och mjölkbonde med gård i Kolmården, kring vad samgåendet egentligen innebär för svenska mjölkbönder.
– Som kooperation är vårt främsta fokus att säkra det högsta mjölkpriset för våra medlemmar, det är det som är grunden. Inom Arla är vi bra på att bygga varumärken, har en stark exportaffär och är duktiga på att ta proteinet ur vasslen och förädla till olika proteinprodukter. DMK å sin sida har en väldigt stark foodservice-affär, är bra på ost och får ut mycket vassle ur sin ostproduktion som vi kan förädla till ett högre värde. Med det här sammangåendet får vi fortsatt stark tillgång till mjölkråvara och stärker vår ställning i Europa, säger hon.

Vad innebär det för mjölkpriset till konsument?
– Jag varken kan eller har lov att prissignalera ut till marknaden. Men genom att säkra rätt värde på varje kilo mjölk och många goda synergier är detta en bra affär.

Vad ser du för faror med att bli en del av en jättekoncern?
– Det finns så klart utmaningar med att smälta ihop två så här stora företag och att verkligen få till alla de synergier vi räknar med. Det största arbetet ligger framför oss.

Och vilka är fördelarna?
– Att vi i kraft av vår storlek kan få en större politisk påverkan och driva klimatomställningen på ett annat sätt.

Vad har du fått för reaktioner bland dina kollegor hittills?
– Nyheten kom ju nu på morgonen så det kommer nog att ta lite tid att smälta. Men de initiala reaktionerna har varit av typen ”Oj – det här var ju kul!”.

Varför kommer den här sammanslagningen just nu?
– Vi behöver växa, det ligger i vår framtidsstrategi. Men även det faktum att det är oroligt i världen just nu samtidigt som vi ser ökad brist på mjölkråvara i hela Europa. Sverige har ett guldläge att kunna öka mjölkproduktionen, med mycket mark och bra förutsättningar i övrigt. Sammangåendet är en del i att kunna stärka detta.

Fusionen, som måste godkännas av såväl kooperativens representantskap som av myndigheterna, väntas träda i kraft under slutet av 2025.
Den sammanslagna enheten kommer att ha namnet Arla Foods och huvudkontoret ska ligga i danska Viby.
Jan Toft Nørgaard blir ordförande och Inger-Lise Sjöström vice ordförande (bägge från Arla) Peder Tuborgh (Arla) blir koncernchef och Ingo Müller ( i dag vd för DMK) kommer att ingå i Arlas koncernledning som ansvarig för integration efter fusionen.

Arla Foods
* Omsättning: 13,8 miljarder euro
* Ägare: 7 600
* Medarbetare: 21 900
* Mjölkvolym: 13,7 miljarder kg

DMK Group
* Omsättning: 5,1 miljarder euro
* Ägare: 4 600
* Medarbetare: 6 800
* Mjölkvolym: 5,3 miljarder kg

 

 

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar

Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.