Årets matbluff flyttar hem: ”Redan klart”

Glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta tog tidigare i veckan hem antipriset Årets matbluff – eftersom produktionen görs utomlands. Men nu flyttar produktionen hem till Sverige igen – till Jämtland.

Nej, Årets matbluff är inget pris som någon livsmedelsproducent vill vinna. I år gick det till, som Livsmedel i fokus tidigare skrivit om, till glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta, som tillverkas av Lohilo Foods – i Nederländerna.
Vd Richard Hertvig förstår kritiken mot såväl varumärkesnamnen som marknadsföringen.
– Det här är en tillfällig lösning för oss, efter att vi tvingades flytta tillverkningen från Sverige för två år sedan när glassfabriken gick i konkurs. Sedan dess har vi letat efter en ny svensk tillverkare, men det tar såklart tid att bygga en ny fabrik i Sverige, säger han en i en intervju med Dagligvarunytt.
Han avslöjar även att jakten på en ny tillverkare redan är klar. Redan nu i vår kommer glassarna att börja produceras i en sprillans ny anläggning i Krokom i Jämtland, en legotillverkning där Lohilo Foods väntas stå för volymerna.
Glassarna kommer att ha kvar sina tidigare ortsnamn men Richard hertvig utlovar större tydlighet i kommunikationen.
Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta, skriver i ett mejl till Livsmedel i fokus att han är ganska nöjd med beskedet. Däremot tror han inte att det är en direkt effekt av Årets matbluff.
– De hade med största sannolikhet flyttplaner till Krokom före vår tävling. Så det är nog inte vi som orsakat flytten tillbaka Sverige, däremot kan vi möjligen ha påskyndat den. Men framför allt ger det här en signal till andra producenter med geografiska begrepp på sina produkter att vara tydliga.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström

I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.