April, april – så skämtade branschen igår

En kaloriräknare vid kassan i bageriet, svensk kakao odlad i Malmö och alkoholnegativ öl för de som behöver nyktra till snabbt. Jodå, det haglade första april-skämt igår från branschens alla hörn.

Carlsberg var kanske först ut med sin nyhet som lanserades – visserligen under embargo! – redan i måndags. Vad gällde det då? Jo, en ”alkoholnegativ” öl som länge knådats fram i företagets Research Laboratory. Ölen, som alltså sas innehålla ett unikt enzym som snabbt bryter ner den alkohol som redan finns i kroppen, beskrevs som en trippelhumlad lageröl med frisk smak av citrus, en fortsättning på Hoppy Lager med namnet Stoppy Lager. På labbet på bryggeriet uttryckte man stor stolthet över innovationen.
– Mina kollegor och jag har varit besatta av att knäcka detta. Ingen trodde på oss, men nu står vi här och har förändrat branschen i grunden, sa labbchefen April McFoolsey i pressmeddelandet.
På Öland, på Stenugnsbageriet Olof, la man upp en bild på Instagram föreställande en dataskärm på disken vid kassan. ”Vi har installerat en dator på disken för att ni som kommer från gymmet (i samma hus) ska kunna lägga in vilka övningar som ni har gjort. Då får ni direkt svar på vilka bröd och bullar som motsvarar det antal kalorier som ni förbrukat. Vi får ofta frågor från er som kommer till oss och handlar efter träningen.” Absolut trovärdigt – särskilt eftersom programmet har utvecklats i samarbete med institutionen för nutritionsteknologi på Linnéuniversitet i Kalmar.
Norrmejerier var lite mer rakt på sak på sitt Facebook-konto: ”Nu lanserar jag rent-a-cow – för alla er som vill ha färsk mjölk”. Många är de som kommenterar och önskar att detta var sant. En och annan har också bett om att få hyra en laktosfri kossa.
Och Malmö Chokladfabrik har nog glatt väldigt många med sin – mycket logiska! – nyhet om den svenskodlade kakaon som förväntas kunna ge skörd redan i år, i oktober. Till den goda nyheten hör också att kakaon kommer smaka ”framtid”, vara odlad med kärlek och med influenser av den lätta havsbrisen från Öresund. Inte illa.

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.