Här är de heta frågorna som det surras om i Almedalen

Spänstiga debatter, goda samtal och nya insikter. Livsmedel i fokus frågar en handfull branschpersonligheter vad de ser mest fram emot under Almedalsveckan i allmänhet och ”Livsmedelsdagen” onsdag 26 juni i synnerhet.

Almedalen är som en bikupa med massor med honung: Kloka människor, intressanta seminarier och goda samtal.
Det säger Marie Gidlund, verksamhetsledare för Sweden Food Arena och rutinerad Almedalenbesökare.
– ”Livsmedelsdagen” bjuder på flera intressanta seminarier som speglar utmaningarna i livsmedelskedjan just nu. Som hur vi ska kunna fortsätta driva utvecklingen mot ett hållbart livsmedelssystem, hur det ska finansieras, djurens roll i framtidens matsystem liksom hur vi kan bidra till god folkhälsa, goda matvanor och matpriser.

Hon ser fram emot “balanserade samtal med kunniga panelister”, som en motvikt till dagens ofta polariserade debattklimat.
– Gemensamt för alla frågorna är att vi måste fortsätta driva utvecklingen genom ökade offentliga och privata satsningar på innovation, det vill säga att utveckla, implementera och sprida bra lösningar och säkerställa att företag får tillgång till både rådgivning och riskvilligt kapital för att kunna skala upp.

Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige, ser fram emot att prata om hur Sverige kan ta sig an den gröna omställningen av lantbruket och öka livsmedelsberedskapen.

– Gotland är ett väldigt spännande exempel. Det är en riktig ”mjölkö”. Här finns över 100 mjölkgårdar som levererar mjölk till Visby mejeri som exporterar mjölkpulver världen över. Mejeriet är helt fossilfritt och bidrar dessutom till infrastrukturen för biogas till transporter på ön. Gårdarna producerar förutom mjölken stora naturvärden med ett levande och diversifierat jordbrukslandskap och dessutom levererar många gödsel till biogas. Hela landet kan lära mycket av Gotland, så därför är det bra att vi är just här, säger hon.

Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, tycker att årets program känns riktigt kul, även om det är relativt få matfrågor i relation till hur det var för fyra, fem år sedan.

– Å andra sidan är det i år tyngre frågor kopplade till livsmedelsbranschen som presenteras. Seminarierna verkar innehålla ett tungt garnityr, hålla hög nivå på frågeställningarna och presenteras och diskuteras av de riktigt tunga makthavarna vi har. Tidigare år har det varit stort fokus på smalare ämnen som lokal mat. Jag ser fram emot att vi i år kommer diskutera resiliens, infrastruktur och bred hållbarhet. Just hållbarhetsarenan är stor och väldigt bred, vilket visar att frågan är viktig, säger hon.

Cecilia Anneling, kommunikationschef på Svensk Dagligvaruhandel, hoppas hinna lyssna in på flera intressanta samtal om beredskap, hållbarhet och folkhälsa mellan branschorganisationens egna event.

– Almedalen är en fantastisk arena som under några intensiv dagar erbjuder möjligheten att få nya insikter och bygga på den egna kunskapsbanken. Det är extra roligt att livsmedelssektorn fått en egen tydlig dag, det behövs. Ett ställe där branschen kan träffas, diskutera och utöka samverkan men även att dagen uppmärksammas utanför branschen. Mat på bordet är en nödvändighet och vi är en viktig bransch. Det har fler insett de senaste åren givet klimatförändringar, kostnadsökningar och säkerhetsläget som påverkat vår livsmedelskedja, säger hon.

Anna-Karin Karlsson, affärsutvecklare inom jordbruk och livsmedel på RISE, tycker att Almedalen är en av årets höjdpunkter.
– Det är viktigt att livsmedelsbranschen är på plats och tar plats i debatten. Livsmedelsproduktion är nära kopplat till flera hållbarhetsutmaningar, som klimat, biodiversitet, hälsa och social hållbarhet, men också viktigt ur ett beredskaps- och näringsperspektiv. Sedan är det viktigt att vi interagerar med andra branscher och den möjligheten är stor just i Almedalen när “alla” är på plats.

I år ser hon särskilt mycket fram emot Livsmedelsföretagens seminarium om livsmedel och folkhälsa:
– Mat är på många sätt politik och det är viktigt att diskutera hur politiken, men också branschen kan vara med och påverka området i en positiv riktning.
Hon kommer även delta på seminarierna kring de nya impact innovation-satsningarna, bland annat den om vatten, water wise societies, som koordineras av RISE.
– Jag tycker programmet är lite tunt när det gäller innovation, konkurrenskraft och lönsamhet. Jag hade gärna hört statsministern prata specifikt om livsmedel och vilken strategi Sverige ska ha framåt, likaså Formas och Vinnovas vd:ar. Sen hade det varit intressant med ett seminarium om livsmedelsberedskap ur ett regionalt perspektiv – från norr till söder med representanter från kommuner, regioner, företag och forskning/utveckling.

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor och Mötesplatser

Stenson summerar Almedalen: ”Stort intresse för matfrågorna”

För tredje året i rad bjöd Almedalsveckan på en hel ”Livsmedelsdag” med Sveriges godaste bransch i fokus. Här delar Livsmedel i fokus chefredaktör Ingela Stenson med sig av sina tankar och reflektioner från dagen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.