Allt färre betande djur: ”Måste rusta bättre”

Antalet nötkreatur och får har minskat mellan juni 2023 och juni 2024. Antalet kor har aldrig tidigare varit så lågt i juni månad, enligt den årliga djurräkning som Jordbruksverket genomför.

Det totala antalet nötkreatur var cirka 34 000 färre jämfört med samma tidpunkt 2023. Det innebär att det fanns 1 410 300 nötkreatur på svenska jordbruk i juni 2024. Främst minskade antalet kor för uppfödning av kalvar samt antalet kalvar, men även antalet mjölkkor minskade.
Även antalet gårdar med nötkreatur fortsätter att minska, och då främst gårdar med mjölkkor där drygt 4 procent försvunnit sedan juni 2024. Det innebär samtidigt att varje mjölkgård har fler kor. I juni 2024 hade en genomsnittlig mjölkgård 113 mjölkkor, vilket kan jämföras med 110 stycken i juni 2024.
Även antalet får minskade under samma period med uppskattningsvis 31 500 djur, vilket motsvarar 6,5 procent. Sedan 2017 har antalet får minskat vid de flesta djurräkningar och cirka 25 procent av fåren har försvunnit sedan dess.
Antalet grisar har däremot ökat något under året, främst på grund av fler suggor och smågrisar men även antalet slaktgrisar har ökat något. Totalt var det 34 000 fler grisar i juni 2024 jämfört med juni 2023. Sett över en längre period har antalet grisar dock minskat i antal; sedan 2000 med 30 procent.

Emma Rung, vd på Krav, tycker att det är oroväckande att antalet betesdjur minskar kraftigt och Sveriges förmåga att försörja sina medborgare ligger på en historiskt låg nivå.
– I en tid med stor oro i omvärlden måste Sverige rusta för en bättre självförsörjning. Vi i ekobranschen är redo och på tå för att vara ett viktigt bidrag till detta. Ekoproduktion är mindre beroende av importerade insatsmedel, vilket ger ett motståndskraftigt jordbruk och bättre livsmedelsberedskap, säger hon.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.