Allergiker lever farligt på krogen

Under 2020 utfördes sextusen kontroller på restauranger och serveringsställen för att ta reda på om verksamheterna lämnade rätt information om allergena ingredienser i sin mat. Det visade sig att vid var åttonde kontroll kunde företaget inte kunde ge rätt information.

Det är viktigt att de som serverar mat lämnar rätt information om vad deras rätter innehåller. Överkänsliga och allergiker måste kunna vara trygga med att de inte får i sig något som de inte tål.

Av de sextusen kontroller som genomfördes i fjol resulterade 13 procent – omkring var åttonde kontroll – i att det gavs felaktig information.

– Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig det som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin rådgivare på Livsmedelsverket

Under nästa år kommer Malmö stad ska leda ett nationellt projekt där man utför ännu fler riktade kontroller inom området allergeninformation. Alla landets kommuner kan delta. och alla landets kommuner är välkomna att delta.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Livsmedelssäkerhet

Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”

Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.