19 april 2022
Primärproduktionens kraftigt ökade kostnader för allt från el, diesel, foder och andra insatsvaror behöver få genomslag i alla led fram till konsument. Särskilt nu när kriget i Ukraina ytterligare har accelererat kostnaderna för svenska bönder.
– Vi har aldrig varit med om något liknande. Jag har jobbat länge i branschen och det här har aldrig skett tidigare, det finns inte i mannaminne, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör för retail på HK Scan, i en intervju med Dagligvarunytt.
Enligt HK Scans officiella prisnoteringar har kilopriset för gris stigit med 1:75 kronor, nöt två kronor och lamm fem kronor hittills i år.
– Det är fantastiskt ovanligt. I första kvartalet går priserna på till exempel gris normalt sett ned.
Torbjörn Lithell menar att det är bonden som påverkas mest men att alla i värdekedjan påverkas.
– Det gäller att få ut priset till konsumenten så att det balanserar sig, det är enda sättet att klara av det här. När dieseln går från 18 till 26 kronor måste färsen gå från 100 till 130 kronor också, så är det bara, säger han till Dagligvarunytt.
Även mjölkpriset ligger just nu historiskt högt, något som enligt Jens Olsson, försäljningschef på Arla, är helt nödvändigt med tanke på mjölkböndernas ökade kostnader.
– Vi välkomnar att aktörer i handeln har öppnat upp för prishöjningar och att frångå vanliga processer för prisförhandlingar för att säkerställa att vi har svenska produkter på hyllorna, säger han till Dagligvarunytt.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.