Aktörer i livsmedelsbranschen kritiserar Livsmedelsverkets nya kontrollavgifter

LRF, Svensk Fågel, Svenska Köttföretagen och Kött- och charkföretagen ställer sig kritiska till Livsmedelsverkets nya avgifter för livsmedelskontroller som ska börja gälla från 2022. Livsmedelsverket svarar att den nya avgiftsmodellen inte leder till högre kontrollavgifter.

LRF, Svensk Fågel, Svenska Köttföretagen och Kött- och charkföretagen har och lämnat ett gemensamt yttrande till Livsmedelsverket angående de nya kontrollavgifterna. I ett pressmeddelande uppger aktörerna att den nya avgiftsmodellen kommer att leda till kraftiga kostnadsökningar när det gäller kontroller i samband med slakt, men även av en rad andra anläggningar från mejerier till småskalig livsmedelstillverkning. Enligt dem handlar det om avgiftsökningar på i stort sett alla områden och på upp till som mest 150 procent.

– Det är orimligt att belasta branschen med dessa kostnadsökningar. De motverkar hela livsmedelsstrategin som kräver att konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen blir bättre – inte sämre. Regeringen har gett alla livsmedelsmyndigheter tydliga skrivningar om att skapa goda förutsättningar för företagande, säger Åsa Odell, ordförande för LRF Kött.

Livsmedelsverket tillbakavisar kritiken och uppger att avgiften troligen inte kommer att förändras särskilt mycket för många företag. Det har kommit en ny EU-lagstiftning som leder till att det svenska avgiftssystemet måste göras om.

– Det är en ny modell som bara delvis kan jämföras med den tidigare. Bland annat införs så kallad efterhandsdebitering. Det betyder att i den nya modellen betalas avgiften efter avslutad kontroll. Tidigare har företagen betalat för planerad kontroll i förväg. Företagens kostnader beror på hur mycket kontroll som behövs och hur stor subvention respektive företag är berättigat till, säger Eiríkur Einarsson, chef för område Kontroll på Livsmedelsverket.

Livsmedel i fokus har skrivit om de nya reglerna här.

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.