6 februari 2024
Alkoholdrycker behöver inte ha någon ingrediensförteckning. Nyligen infördes dock krav på att vintillverkare ska börja uppge ingredienser och näringsinnehåll.
Det är förstås ett steg i rätt riktning och något som vi på konsumentföreningen Äkta vara har kämpat för. Men de nya reglerna har en avgörande brist, som hotar konsumenternas rätt att få veta vad man stoppar i sig.
Vad en livsmedelsprodukt innehåller är grundläggande information för konsumenten.
Ingrediensförteckningen är en så kallad ”obligatorisk information”, som konsumenten har rätt att ta del av innan hen gör ett köp. Därför ska den finnas utskriven på förpackningen.
Konsument ska få veta om julskinkan är uppumpad med vatten, om jordgubbsglassen faktiskt innehåller några bär eller om det är smakförstärkare i buljongen.
Men trots att det är obligatorisk information tillåter de nya vinreglerna att den göms undan på en hemsida, bakom en så kallad QR-kod som skannas med mobilen.
Tycker du att det låter modernt och praktiskt? Betänk då följande:
- Det behöver inte stå på flaskan att man ska skanna QR-koden för att få veta innehållet.
- Alla har faktiskt inte en smartphone eller vet hur man skannar en QR-kod.
- Det är krångligare och tar längre tid att ta fram telefonen, skanna koden, ladda hemsidan och leta rätt på informationen – jämfört med att bara läsa på etiketten.
- Det kan saknas täckning. Exempelvis upplever en femtedel av svenskarna problem med mobiltäckningen i butiker, enligt en Kantar Sifo-undersökning från 2022.
- Tillverkaren av vinet kan gå i konkurs. Då försvinner plötsligt tillgången till ingrediensförteckningen.
- Det är krångligt att jämföra innehållet i två flaskor, eftersom mobilen bara kan visa en ingrediensförteckning åt gången.
Effekten blir att färre konsumenter kommer att göra ett medvetet val, vilket vinindustrin – som lobbat intensivt för denna lösning – hela tiden har varit ute efter.
Men det handlar inte bara om vin. EU-kommissionen verkar betrakta vinmärkningen som ett test för att se om QR-koder skulle kunna användas även på andra livsmedel. Det finns också en betydande risk att livsmedelstillverkare kommer att peka på vinmärkningen och kräva att de ska få samma undantag från reglerna. Det är ett sluttande plan som har en förlorare: konsumenten.
QR-koder kan vara ett utmärkt sätt att ge konsumenten ytterligare information om en produkt. Den lämpar sig dock illa som det enda sättet att lämna viktig information.
/Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare av konsumentföreningen Äkta vara
Dela
Fler nyheter i Dryck och Livsmedelssäkerhet
Årets julöl lanseras med smart smakguide
Att det här med smak och sensorik är viktigt är något som Spendrups tar fast på när de presenterar sitt vintersortiment med både klassiker och nyheter. Tack vare en noggrant utformad smakguide ska det bli enklare än någonsin att hitta den perfekta julölen för varje tillfälle.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.