30 mars 2023
Under påsken köper svenska folket betydligt mer ägg än vanligt. Enligt siffror från branschorganisationen Svenska ägg brukar konsumtionen landa på cirka 70 miljoner ägg under påskveckan, en ökning med 30 till 40 procent jämfört med en vanlig vecka.
Men i år kan det bli lite annorlunda, då det redan rapporteras om bristande på ägg i flera butiker runt om i landet.
Enligt Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius beror detta på flera saker. Först och främst det stora salmonellautbrottet hos Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, som står för cirka 17-18 procent av den totala svenska äggproduktionen
– Det är tre stallar som är drabbade men av säkerhetsskäl går inga ägg till direktkonsumtion. Alla ägg som lämnar gården går till värmebehandling och för att användas inom livsmedelsindustrin, eftersom värmebehandlingen oskadliggör salmonellan, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
En annan orsak till att det finns färre ägg i omlopp är den dåliga lönsamheten i branschen just nu.
– Prispressen har gjort att de ökade produktionskostnaderna för exempelvis foder och energi inte fullt ut har kompenserats och då har ett antal producenter valt att invänta ”bättre tider”.
Ytterligare en orsak är att de producenter som har möjlighet att exportera ägg gärna gör det, då kilopriset i Europa är betydligt högre än i Sverige.
– Vi ska dock komma ihåg att 80 procent av alla hönsplatser är i gång och det kommer hela tiden nya ägg. Kampanjer är borttagna och det görs inte så mycket reklam för ägg till påsk. Vi vädjar till konsumenterna att inte bunkra utan handla ägg i normala mängder. På så sätt kommer äggen räcka till alla.
Enligt Marie Lönneskog Hogstadius är svårt att sia om hur länge det hela kommer att pågå.
– Men vi får nog räkna med en längre period.
Är du bekymrad över situationen?
– Det kommer aldrig något ont som inte har något gott med sig – och tvärt om. Nuläget har vi koll på. Det som oroar mest just nu är att flyttfåglarna är på väg norröver och med dem ökar risken för fågelinfluensa. Det första svenska utbrottet har varit och vi kan bara fortsätta att bekämpa faran med förebyggande smittskyddsarbete och hög biosäkerhet. Men vi vet av erfarenhet att viruset kan ta sig in, och det oroar – särskilt i en tid av redan reducerad äggproduktion.
Dela
Fler nyheter i Trend
Trendspotting 2025: Nu vänder det!
Innovativa småmål, otippade smakfusioner och EMV på dekis. När Food & Friends för 21:a året i rad presenterar sin trendspaning om mat och dryck så kretsar det mesta kring hur gastronomi, måltidsmönster och livsmedelsval påverkas av att konjunkturpendeln svänger mot ljusare tider.
23 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.