Max söker testätare för att minska klimatavtrycket
Hur känns det att redan i dag äta inom 2050 års klimatbudget? Det ska Max Burgers ta reda på med hjälp av en hugad testätare.
Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”
Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.
Kasserad svampkompost blir hållbar odling
Förbrukat odlingssubstrat från kommersiell svampproduktion kan bli en kraftfull resurs inom trädgårdsodling – för exempelvis jordgubbar – som minskar behovet av både torv, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det visar forskare från SLU i en nyligen publicerad studie.
Experten: “Förpackningar är alltid en kompromiss”
Nya förpackningsdirektiv är på gång, vilket livsmedelsbranschen redan jobbar hårt med. De nya plastkorkarna som sitter fast är bara ett exempel. Frågan är bara om möjligheten att återvinna går ut över funktionaliteten?
Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott
Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.
Startup-priset lyfter nya företags innovationer
I år delas startup-priset Impact Maker Award ut för fjärde året i rad. Hittills har tre innovativa startups som på flera sätt bidrar till en bättre livsmedelsindustri tilldelats priset och vinsten på 100 000 kronor. Förra året gick vinsten till Nordic Seafarm, som satt tång på kartan som en växtbaserad proteinkälla med framtidspotential.
Fazer om nya godisskatten: ”Diskriminerande”
Den finska regeringen har beslutat att höja momsen på godis och choklad. Ett diskriminerande beslut menar Fazer, som nu överväger avbryta bygget av en ny konfektyrfabrik.
Axfoods nya vd ska ta fajten med Ica
Simone Margulie, i dag vd för Hemköpskedjan, blir ny vd och koncernchef för Axfood. Det innebär även att det för första gången i historien är tre kvinnor i toppen för Sveriges största dagligvarukedjor.
Nu ska köttets ursprung framgå – även på restaurang
Regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött.
– Många konsumenter vill göra medvetna val, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.