23 april 2021
Under 2020 producerade varje årssugga 27,5 grisar. Vilket är en ökning med 0,4 sedan 2019. Dessutom ökade både antal grisar per kull och antalet avvanda grisar. Även grisarnas tillväxttakt ökade under 2019 samtidigt som deras foderomvandlingsförmåga sjönk.
– Det är glädjande och viktigt att svensk grisproduktion fortsatt håller en mycket hög nivå och fortsätter att utvecklas positivt. Det finns fortfarande en potential för många av besättningarna att nå ännu högre med dagens avelsmaterial, säger Anna Kilsby AO-chef Gris, Gård & Djurhälsan.
År 2018 genomfördes ett nationellt handlingsplansarbete där ett av målen var att producera minst 30 smågrisar per sugga och år. Svensk grisproduktion närmar sig målet varje år och en del av besättningarna ligger redan långt över.
– Vårt mål är att bidra till att utveckla företagen med hjälp av intensiv rådgivning både inom djurhälsa och produktion från bland annat Gård & Djurhälsan. I siffrorna för 2020 ingår fler grisar än tidigare vilket är mycket bra men vi önskar att ännu fler besättningar skickar in sina produktionsresultat för att få en än tydligare bild av svensk grisproduktion, säger Anna Kilsby.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Trend och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.