Från Sverige fyller 5!

Ursprungsmärkningen Från Sverige startade för 5 år sedan. På den tiden har de nått en varumärkeskännedom på 84 procent och i dag är 10 800 produkter godkända för märkning. Ett mål för märkningen är att göra det enkelt för konsumenten att välja svenska varor i butikerna.

På senare år har intresset för svenskproducerade varor ökat. Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller i och med detta en stor funktion  genom att göra det enklare för konsumenten att välja svenska råvaror, livsmedel och växter i butikerna. Undersökningar visar att dessa har ökat från knappt 25 procent till 40 procent under de fem år som märkningen har funnits.

Det var 2016 som dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht klippte banden för de första Från Sverige-märkta produkterna. I dag finns 200 märkesanvändare och 10 800 varor som är godkända för märkning. Totalt omsätter dessa varor över 20 miljarder kronor.

– Jag får ofta frågan om hur många produkter man kan märka, och svaret blir klassiskt – hur långt är ett snöre. Så länge det finns ett intresse hos konsumenten att göra medvetna val och välja svenskt och så länge som vi har ett innovativt lantbruk och livsmedelsproduktion så har märket en viktig funktion på marknaden, säger Ulrika Ekström, ny vd på Svenskmärkning sedan 2021.

Sedan lanseringen har kriterierna utvecklats och i dag är även kategorier som exempelvis fisk, dryck, vilt samt restauranger inkluderade. Alla kategorier av livsmedel och växter kan märkas med svenskt ursprung under förutsättning att produkterna lever upp till reglerna.

Verksamheten är icke-vinstdrivande och ägs till lika delar av LRF, som representerar primärproduktionen, Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan

Hasselnötter är det nya vinet

Trots att det går utmärkt att odla hassel här i Sverige importeras nästan alla hasselnötter vi äter. Men det kan det snart bli ändring på, enligt hortonomen Anna-Carin Almqvist.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.