9 april 2021
Syftet med studien var att jämföra mängden fiber, mineraler och tungmetaller i glutenfria produkter med innehållet i produkter som innehåller gluten. 37 glutenfria produkter som mjöl, spannmålsflingor, müsli, bröd och kakor undersöktes på näringsämnen och tungmetaller i. Resultatet visar att de innehåller lika mycket fiber och viktiga mineraler som järn, kalcium och magnesium som motsvarande produkter med gluten.
– Det är glädjande att se att utbudet är så bra näringsmässigt, säger Veronica Öhrvik, rådgivare på Livsmedelsverket. Att äta fullkorn är viktigt för hälsan men för dem som har celiaki kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Därför är det extra viktigt att de glutenfria produkterna innehåller mycket av de här näringsämnena.
Studien visar också att glutenfria produkter kan innehålla mer av vissa tungmetaller som bly och nickel än motsvarande produkt med gluten. Enligt Livsmedelsverket innebär de låga halterna inte någon hälsorisk, men livsmedelsproducenterna bör se över sina produkter. Livsmedelsverket kommer fortsätta undersöka produkter och råvaror för att hitta orsaken till att det finns mer av ämnena i glutenfria produkter.
Analyser visade också att glutenfria produkter ofta innehåller mindre protein och mer av kolhydraten stärkelse än produkter med gluten. När det gäller tungmetallen kadmium var det ingen skillnad mellan glutenfria produkter och motsvarande produkter med gluten.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan och Växtbaserat
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.