9 april 2021
Tidigare har det inte funnits stöd i lagen för myndigheter att agera utan att ge sig till känna. Men efter 1 april är detta möjligt. De nya reglerna ska göra det enklare att kontrollera att livsmedel är vad de påstås vara och att de inte är skadliga för människors hälsa. Det gäller både vid distansköp som e-handel och vid inköp i fysiska butiker.
– Det här innebär att inspektörerna får ett nytt bra verktyg för att motverka fusk och hitta farliga produkter, säger Alexander Sobestiansky statsinspektör på Livsmedelsverket.
1 april skedde även en förändring till efterhandsdebitering. Fram tills nu har kontrollavgiften betalats i början av varje kalenderår. Framöver ska den i stället tas ut efter genomförda kontrollbesök vilket gör att kopplingen mellan utförd kontroll och betalning blir tydligare. De nya reglerna gäller både vid inköp i fysiska butiker samt vid distansköp, som e-handel.
Kontrollavgiften har redan tagits ut för 2021 och den nya reglerna kan därför införas tidigast 2022. Kontrollmyndigheter kan dock behöva viss tid för att ställa om till det nya systemet och i vissa fall kan förskott tas ut även 2022 och 2023. Vid utgången av 2023 ska det inte längre vara möjligt att använda de gamla reglerna.
Lagändringarna gällande livsmedelskontroll är en anpassning av de svenska lagarna till EU:s kontrollförordning.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Livsmedelssäkerhet
Livsmedelssäkerhet Primärproduktion
Svenska Ägg om nya salmonellautbrottet: ”Letar efter samband”
En äggproducent i Östergötland drabbades av ett salmonellautbrott i slutet av juli. Det är samma typ av salmonella som tidigare drabbat Sveriges största äggproducent och som gjort att över en miljon värphöns fått avlivas.
– Men det här utbrottet är betydligt mindre, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska Ägg.
6 augusti
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.