19 mars 2021
Kaffe spelar en viktig roll i vårt samhälle. Från sociala fikastunder eller affärsmöten till en koffeinhaltig boost mitt på dagen. Många av oss kan inte leva utan kaffe. Men det finns ett otal olika varianter, vilken typ av kaffe ger mest energi?
Experter på Brewsmartly.com genomförde en studie där de tittade på vilka populära kaffedrycker som ökar produktiviteten mest. Studien involverade 4 250 frivilliga kaffedrickare som ombads genomföra korta uppdrag både före och efter konsumtion av en viss typ av kaffe (totalt 15 stycken).
Det visade sig att espresso var det kaffe som ökade produktiviteten mest med så mycket som 80 procent. Innan deltagarna intog kaffet genomförde de 5 uppgifter och efteråt 9. Espresso härstammar från Italien och är en liten mängd starkt, fylligt kaffe som bryggs med hjälp av högt tryck.
På andra plats kom svart kaffe i en vanlig kopp och på bronsplatsen hamnade iskaffe där deltagarna visade en produktivitetsökning på 75 respektive 67 procent.
Frappuccino fick deltagarna att snarare känna som att de hade lust att ta en tupplur efteråt än att det ledde till ökad produktivitet. Här blev produktivitetsökning bara 14 procent.
Så här gick testet till:
- Före testet skapade Brewsmartly.com segment för datainsamling för att se hur många uppgifter deltagarna kunde klara på en timme.
- Därefter grupperade de 4 250 deltagare och gav dem tio uppgifter för att se hur många de kunde utföra innan de konsumerade kaffet och beräknade deras genomsnittliga produktivitetsnivå.
- De ombads sedan att göra samma sak efter att de hade druckit sitt specifika kaffe.
- Alla variabler såsom kaffetyp, mjölk, socker, smaksättning och temperatur var lika.
- Brewsmartly samlades in resultaten och genomförde beräkningarna.
Bakom Brewsmartly står Walton Holcomb, en barista som ville skapa en plattform där alla kan få tillgång till kaffeexpertis.
Läs mer om kaffe och undersökningen på Brewsmartlys plattform.
* Uppgifterna är hämtade från Kaffeboken av Donald Boström, Arena förlag.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan
Hasselnötter är det nya vinet
Trots att det går utmärkt att odla hassel här i Sverige importeras nästan alla hasselnötter vi äter. Men det kan det snart bli ändring på, enligt hortonomen Anna-Carin Almqvist.
26 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.