Svenskarna sätter rekord i återvinning

Svenskarna slår rekord i insamling av förpackningar till återvinning. Färsk statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) visar att under 2020 lämnade varje person i genomsnitt in 50 kilo förpackningar och 14 kilo tidningar. Totalt blev det 660 828 ton, en volym som motsvarar cirka 2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare.

Svenskarna har länge varit duktiga på att samla ihop sitt avfall och gå iväg dem det till återvinningsstationerna. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för landets drygt 5 000 återvinningsstationer som är placerade på allmänna platser runt om i landet, vanligtvis vid butiker, drivmedelsstationer och i bostadsområden. Varje år presenterar de statistik över hur mycket förpackningar och tidningar som alla hushåll tillsammans har lämnat till återvinning. Deras Återvinningsbarometer visar att mer än 9 av 10 svenskar återvinner.

Förra året slogs rekord. Ett ökat engagemang för miljö och nya beteenden i samband med pandemin är två möjliga orsaker till att fler förpackningar än någonsin lämnas till återvinning. Insamlingsstatistiken visar att mängden förpackningar som lämnades in till återvinning under 2020 ökade med 8 procent jämfört med året innan. 2019 lämnade varje person i Sverige i genomsnitt in 62 kilo förpackningar och tidningar till återvinning och under 2020 landade siffran på 64 kilo.

– Förra året var ett rekordår för insamlingen av förpackningar. För att skapa ett mer cirkulärt samhälle måste vi se till att ta hand om de resurserna vi förbrukar och det är fantastiskt att se att engagemanget för återvinning fortsätter att öka, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Ökningen är störst för pappersförpackningar som har ökat med 16 procent samt plast- och metallförpackningar som båda har ökat med 11 procent. Samtidigt visar trenden att mängden tidningar minskar för varje år – resultat av förändrade mediekonsumtionsvanor.

– De förändringar som pandemin medför, som hemarbete, ökad näthandel och att allt fler lagar mer mat hemma har lett till en ökning av mängden förpackningar och det är fint att se att våra återvinningsvanor går hand i hand med våra nya beteenden i pandemin. Varje insamlad förpackning gör skillnad, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Nya märkningsregler förändrar spelplanen: “Viktigt att se över sin kommunikation”

Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.