12 mars 2021
Var kommer vi ifrån och åren som formade Sverige ? Det är två av alla de frågor som vi kommer att få svar på under vårens Trenddag den 20 april, en dag som är fylld med spännande ämnen. Möt två av eventets talare:
Magnus Västerbro, journalist och författare, kommer att berätta om var vi kommer ifrån och åren som formade Sverige
Författare till boken ”Svälten. Hungeråren som formade Sverige” tar oss med i ett sällsynt samtal om varifrån vi kommer när det gäller vår matkultur. Boken handlar om hur hungeråren på 1860-talet påverkade Sverige och är måsteläsning för alla som arbetar med mat. Hungeråren bidrog till att forma Sverige och förklarar varför vårt förhållande till mat ser ut som det gör idag, både kulturellt och politiskt. Boken fick 2018 Augustpriset som Årest Svenska Fackbok. En del av motiveringen till utnämningen löd: ”Hjälpen som kom var ’för litet och för sent’. Någon som ser parallellerna till vår tid?”
Carl-Johan Lagerkvist, professor på SLU kommer att prata om: ”25 år med GMO – hur ser framtidens foodtech ut och vad behöver branschen?”
Geneditering (CRISPR) är den största förändringen inom växtförädling sedan genöverföring infördes på 1990-talet.
– Med det är bara en början! Utvecklingen av den nya biologin blir en central förutsättning för att kunna producera livsmedel av bra kvalitet och för att kunna hantera förändringar i vår miljö och i vårt klimat.
I dagsläget har geneditering skapat möjligheter att ändra spelplanen för både konsumenter och för övriga delar i livsmedelskedjan. Produktegenskaper, liksom organismer, utvecklas och styrs genom små genetiska förändringar som inte kan skiljas från sådana förändringar som skulle kunna uppstå spontant. Vi anar dock redan nu ytterligare tekniksprång inom den nya biologin där utvecklingen runt så kallade ’gene drives’ och inom syntetisk biologi kan komma att gå snabbt.
Klicka på bilden för att få mer information och anmäla dig till Livsmedel i fokus Trendseminarium 2021!
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Mötesplatser
Förädling Mötesplatser Värdekedjan
Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet
För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.