5 mars 2021
Från och med den 1 mars gäller nya regler för vilken mat som företag får märka med hälsomärkningen Nyckelhålet. Tanken är att fler typer av produkter ska kunna märkas, så att det blir mer växtbaserad mat och fler nyttiga färdigrätter med Nyckelhålet i butikshyllan.
– Det är roligt att vi nu kan göra det lättare att göra nyttiga val genom att fler produkter får märkas med Nyckelhålet. Samtidigt har vi inte tummat på kraven för hur nyttiga produkterna måste vara, säger Livsmedelsverkets projektledare Veronica Öhrvik.
Populära produkter som tidigare inte har kunnat märkas för att de inte har passat in i de olika kategorierna eller uppfyllt kraven på portionsstorlek kan nu få Nyckelhålet.
– Företagen utvecklar hela tiden nya mer hälsosamma produkter, vilket vi tycker är väldigt positivt. Till exempel har det blivit vanligare att ersätta en del av köttet i korv eller mjölet i bröd och pasta med grönsaker och baljväxter. Nu kan företagen märka sådana produkter med Nyckelhålet och därmed underlätta för konsumenter att äta grönare, säger Veronica Öhrvik.
Statistik från dagligvaruhandeln visar två starka trender i konsumenternas köpbeteenden – de äter mer hälsosam mat och de köper mer färdiglagad mat. Fram tills nu har det varit svårt att hitta Nyckelhålsmärkta färdigrätter i butiken. Nu blir reglerna för att märka färdigrätter mindre krångliga, vilket de nordiska myndigheter som samarbetar kring Nyckelhålet hoppas ska leda till att fler företag väljer att utveckla och märka nyttiga färdigrätter.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Måltider
Människor Måltider Mötesplatser
Superkocken tog hem Cajsa Warg-priset: “En underbar resa”
Den välrenommerade kocken och kreativa ledaren Paul Svensson är den första vinnaren av Livsmedelsföretagens nyinstiftade Cajsa Warg-priset samt utmärkelsen Årets kokbok, med boken Frukt & Bär A-Ö.
– Det är så oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar, säger han.
12 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.