3 mars 2021
Svensk jordbrukssektor står för god djurhållning och hållbar produktion. För att bevara den här kvalitetsstämpeln samt stärka konkurrenskraften på ett internationellt plan krävs innovationsförmåga och ständig förnyelse. Tillgång på användbar kunskap är därmed helt nödvändigt för svenska lantbruksföretag. Jordbruksverket har därför haft ett uppdrag från regeringen att föreslå konkreta lösningar som ska främja kunskapsutveckling och kunskapsspridning.
Jordbruksverkets kartläggning och analys visar att det svenska kunskaps- och innovationssystemet inom animaliesektorn är fragmentiserat och det finns ett stort behov av samverkan mellan såväl aktörerna i systemet som mellan forskning och praktik. Förutom mjölk-, kött och äggproduktion är även hästnäringen inkluderad i animaliesektorn.
I en rapport föreslår Jordbruksverket att RISE får ansvaret för att inrätta ett nationellt kunskapsnav för animalieproduktionen. En grundläggande tanke är att aktörer med intresse av att utveckla och skapa tillväxt i svensk djurhållning ska använda detta för att mötas, fånga upp gemensamma behov och hitta samarbetsmöjligheter. Målet är att snabbt nå ut med kunskap till berörda och att fånga upp nya behov hos företagare och rådgivningsorganisationer, som kan utvecklas till konkreta projekt och lösningar.
– Vi välkomnar Jordbruksverkets förslag. RISE har god erfarenhet av att leda den här typen av kunskapsutveckling med målet att utveckla hela branscher. Som Sveriges forskningsinstitut är vi den länk mellan akademi och näringsliv som behövs för uppdraget, säger Pia Sandvik, vd för RISE.
Kunskapsöverföringen behöver samordnas och effektiviseras för att omvandla kunskap till praktisk nytta.
– Samverkan är avgörande för kunskapsnavets framgång och RISE ser därför fram mot ett nära samarbete med alla aktörerna för att deras särskilda utmaningar såväl som sektorns utmaningar tas hand om, säger Jørgen Korning, enhetschef RISE.
– Det behövs en oberoende part med förankring i både forskning och praktik då kunskapsnavet ska fokusera på produktionsfrågor på gårdsnivå, säger Sone Ekman på Jordbruksverket som är författare till rapporten.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.