3 februari 2021
– De glömmer bort de väsentliga kostråd som behöver kommuniceras för att människor ska må bättre. I stället gör de grova förenklingar och en del direkta felaktigheter, säger Maria Sitell, Leg dietist Brödinstitutet.
Hon har tillsammans med Elisabet Rytter, Med dr nutrition, Livsmedelsföretagen samt Ingrid Larsson, näringsfysiolog, docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset skrivit ett öppet brev till SVT med frågan: ”Varför sprider SVT:s ’Fråga doktorn’ förvirrande budskap om mat och hälsa?”
– Det är anmärkningsvärt att SVT inte har bättre kontroll och bjuder in personer utan relevant utbildning som får uttala sig i så här viktiga frågor. Att man har skrivit en bok om mat och hälsa eller är kock innebär inte att man har sakkunskap om sambandet mellan mat och hälsa på den nivå som utlovades i programmet.
I början av inslaget som de tre nutritionskunniga hänvisar till gör programledarna ett blodsockertest som enligt Sitell är mycket förenklat.
– Det finns en gnutta sanning i det, blodsockret stiger ju förstås när man har ätit kolhydrater. Men man måste också vara medveten om att det skapar en oro att gå ut på det sättet. Blodsockernivåer fick otroligt mycket utrymme på ett sätt som inte är relevant för gemene man.
– Vi tycker att det här skapar mycket förvirring och oro inom ett område som redan är omgärdat av väldigt mycket tyckande och osäkerhet.
Maria Sitell poängterar att de i stället borde bjuda in experter, det vill säga personer som har relevant utbildning i frågan såsom legitimerade dietister, nutritionister, läkare med nutritionsspecialisering samt forskare inom folkhälsa och nutrition. Det är personer som har både relation och kunskap till själva frågan.
Man inväntar fortfarande svar från SVT.
Brevet från de tre nutritionistkunniga kan läsas i sin helhet här:
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Hälsa
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.