3 februari 2021
Djurskyddslagstiftningen i Sverige liksom i en del andra EU-länder är striktare än EU:s gemensamma lagstiftning. I Sverige pratas det ofta om att det här ger en sned konkurrens där de inhemska lantbrukarna missgynnas. Men det saknas vetenskapligt baserad kunskap om lagstiftningens effekter på konkurrenskraft, import och export och konsumenters attityder och efterfrågan.
I den svenska livsmedelsstrategin betonar man att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som den höga standarden på till exempel djurskydd ska bibehållas. I ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid SLU undersöker man nu hur djurskyddslagstiftningen påverkar animalieproduktionens ekonomi och internationella konkurrensförmåga i Sverige och i flera andra EU-länder.
Resultaten från studien kommer att kunna bidra till livsmedelsstrategin genom att med vetenskaplig evidens visa hur man mest kostnadseffektivt kan få balans mellan ökad livsmedelsproduktion och hög djurvälfärdsstandard. Studien kommer därmed att ge beslutsfattare underlag och värdefulla råd angående hur man kan förbättra djurskyddet på ett sätt som är hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv.
Projektet kartlägger skillnader i djurskyddslagstiftningen och efterlevnad över tid i dessa länder, med fokus på produktion av griskött, nötkött och mjölk samt undersöker sambanden mellan nivån på djurskyddslagstiftningen och konsumenters syn och efterfrågan på animalieprodukter.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.