29 januari 2021
– Vi visste att flera av dessa varor skulle vara svåra att hitta, men vi var ändå inte beredda på att utbudet var så pass litet, särskilt med tanke på att en stor matbutik kan ha upp till 20 000 varor. Storleken är dock inte det avgörande. I vår inventering har vi även med små butiker som trots sitt betydligt mindre utbud har en stor andel kulturmatvaror, säger Martin Ragnar, sekreterare i Kålrotsakademien.
Kålrotsakademien arbetar för att värna om den svenska matens kulturarv. En viktig aktivitet är Kulturmatkassen, en årlig butiksinventering av ett antal matvaror med starka kulturhistoriska rötter i Sverige.
I 2020 års Kulturmatkasse hade endast tre Ica-butiker 19 av de 38 olika matvarorna som ingick i urvalet – Torgkassen i Uppsala, Flygfyren i Norrtälje och Ica Maxi i Nacka. De klarade därmed kriteriet för att nå upp till bronsnivå, med minst 50 procent av “kulturmatvarorna” i sitt sortiment. Butikerna får därmed dela på bronsplatsen.
Övriga butiker hade ännu färre av de utvalda matvarorna. För att nå guldplats krävs det att 90 procent av dessa finns i butiken och silverplats minst 75 procent. I år var det ingen butik som nådde upp till guld- eller silverplats.
Kulturmatkassen 2020 bestod av följande varor: Allåkerbär från Norrland, Ankarstock, Bohusläns blåmusslor, Bruna bönor, Färsksaltad vit gurka, Gotlandslins, Grynkorv, Gurpi, Gustafskorv, Hel salt sill, Hånnlamb, Kalix löjrom, Kalvdans, Kanelbulle, Kålrot med sortangivelse, Källarlagrad getost, Lingonsylt gjort på enbart lingon och socker, Ljusugnsbröd, Mandelpotatis, Matjessill/Matjesfiléer från Bohuslän, Rågknäckebröd från Svealand, Rökt Vättersik, Skånsk senap, Skånsk spettekaka, Småländsk ostkaka, Souvas, Surströmming på burk, Svagdricka, Svecia, Svenska ostron, Svenskodlade bondbönor, Upplandskubb, Vänerlöjrom, Värmländskt skrädmjöl, Wrångebäcksost, Äkta Gränna Polkagrisar, Äkta tryffelolja från Gotland, Älgkött t.ex. stek eller färs. Urvalet till Kulturmatkassen har skett utifrån tre grupper: EUs skyddade beteckningar för livsmedel. Slow Foods Presidiaprodukter och produkter som har koppling till några framträdande matakademier i Sverige.
Inventeringen genomförs i samarbete med följande organisationer: Svenska Semleakademin, Stolt Mat i Sörmland, Sveriges Gårdsmejerister, Föreningen Sesam, Surströmmingsakademien, Skåneländska Gastronomiska Academien, Matakademien i Jämtland-Härjedalen, Gastronomiska samtal, Sörmlands matkluster, Äkta vara, Smålands och Ölands gastronomiska akademi och Gutefårakademin.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Dagligvaruhandel
Coop lanserar personlig matkasse: “Träffsäker teknik”
Nu kan din mammas lasagne eller bästa vännens smarta middagstips handlas online. I samarbete med Smakshare och Northfork lanserar Coop en ny tjänst för färdiga matkassar, som gör det smidigt att fylla kundkorgen med sina egna favoritrecept.
12 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.