Äldre piggare med behovsanpassade måltider

I sex veckor har ett antal seniorer på serviceboenden testat ett nytt måltidskoncept specialframtaget för äldre. Det har resulterat i bättre sömn och att de har gått upp i vikt samt känt sig piggare.

På serviceboende i Kävlinge kommun samt stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm har sammanlagt nio personer fått testa ett nytt måltidskoncept särskilt framtaget för äldre. Måltiderna har varit mindre än dem som normalt serveras, men med bibehållen energinivå. Mellanmålen har varit näringstätare. Försöket har pågått under sex veckor och efteråt har de äldre fått ökat välbefinnande med bättre sömn och viktuppgång samt de har blivit piggare.

– Syftet med testet har varit att se hur behovsanpassade måltider kan förebygga undernäring hos äldre. Det har genomförts i liten skala och enbart på serviceboende på grund av corona, men trots det har vi fått ett viktigt underlag för vårt fortsatta arbete för att äldre ska få ökad tillgång till individanpassade måltider, säger Martina Barte, projektledare för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

En 87-årig dam som deltagit i testet uppger att hon definitivt har blivit piggare och att maten har varit godare än vanligt. Dessutom har hon har ökat 1,2 kilo i vikt. Den bilden stämmer på flera av testets deltagare, enligt personalen på de två serviceboendena. De äldre vill gärna fortsätta med det nya måltidskonceptet.

Måltidskonceptet bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer för äldre med många små, näringstäta mål utspridda över dygnet. De äldre har fått frukost, lunch och middag, två mellanmål och två dryckesmellanmål om dagen.

– Vi kan varmt rekommendera andra kommuner att testa behovsanpassade måltider, säger personalen i stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör.

Bakom testet står Nollvisionen för undernäring hos äldre som har visionen att ingen äldre ska behöva vara undernärd år 2030. Målet på sikt är att utveckla ett koncept för matkassar som även andra kommuner ska kunna använda för att förebygga undernäring hos äldre.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Människor och Måltider

Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset

En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.