Minskade halter av dioxiner i Östersjön, Vänern och Vättern

Halter av dioxiner och PCB:er i Östersjön, Vänern och Vättern minskar. Det visat en kartläggning genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet. Undersökningen visar även att det är stora skillnader i föroreningshalter mellan olika fångstområden.

Föroreningshalter i fisk är en miljöfråga som berör och intresserar många. Sedan slutet av 2013 har IVL Svenska Miljöinstitutet arbetat med att ta fram underlag över förekomsten av dioxinlika ämnen i fisk från olika vattenområden. Syftet har varit att öka kunskapen hos fiskenäringen om hur halter av dioxiner och PCB:er varierar i tid och rum samt mellan olika arter, bestånd och beredningsmetoder för att minimera dioxininnehållet i de produkter som når konsumenter.

– För stora befolkningsgrupper är livsmedelsprodukter från lax, strömming, sik och öring som fångats i Östersjön, Vänern och Vättern nyttig mat. Det är en slutsats som kan dras av den här kartläggningen, säger Magnus Karlsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Halter av många ”klassiska” föroreningar minskar i miljön. Alltjämt förekommer dock förhöjda halter av dioxiner och PCB i feta fiskarter. Resultaten visar också på betydande variationer i föroreningshalter mellan olika fångstområden som till stor del kan förklaras av skillnader i fetthalt mellan olika fiskbestånd. De aktuella föroreningarna är till sin natur fettlösliga och anrikas i fet fisk.

– Vi mäter exempelvis betydligt högre halter av dioxiner och PCB i sik från Vänern jämfört med Vättern och Bottniska viken och likaledes att Vänersiken av någon anledning är betydligt fetare, säger Joakim Hållén på IVL, medförfattare till studien.

I lax från Östersjön ligger halterna av dioxinlika ämnen numera i allmänhet under EU:s saluföringsgränsvärden. Detta har även rapporterats i oberoende mätningar från svenska och danska livsmedelssäkerhetsmyndigheter.

– Om halterna fortsätter att ligga under gränsvärdena ytterligare ett par år är det rimligt att Östersjölaxen friklassas från EU:s saluföringsrestriktioner på samma sätt som skett för strömming från vissa delar av Östersjön. Det skulle innebära att exporten av Östersjölax till Europa kan återupptas, vilket skulle vara av stort värde för det småskaliga kustfisket, säger Magnus Karlsson.

 

Här finns rapporten Dioxiner i fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern i sin helhet.

IVL Svenska Miljöinstitutet AB är ett svenskt fristående och icke vinstinriktat forskningsinstitut inom miljöområdet och en nationell kunskapsresurs för näringslivet och staten.

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hälsa

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.