Dna-kartläggning kan leda till effektivare bevarande av sillbestånden

En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har kartlagt hela arvsmassan hos sillen i 53 populationer från artens utbredningsområde i Atlanten och Östersjön. Det har resulterat i dna-tester som på sikt kan leda till en mer effektiv förvaltning av sill- och strömmingsbestånden. Studien är publicerad i tidskriften eLife.

Sill är en fisk med stor betydelse. Dels har den sedan urminnes tider varit viktig som livsmedel för oss människor, dels har den en central roll i Atlantens och Östersjöns ekosystem där den utgör föda för andra fiskar, sjöfåglar samt marina däggdjur som sillvalen.

Den är en av världens vanligaste fiskar och totalt finns det cirka ettusen miljarder sillar och strömmingar i Atlanten och Östersjön. Den förekommer i stora stim och moderna fiskemetoder gör det möjligt att ta upp enorma mängder. Sillen är därför känslig för överfiskning och under de senaste decennierna har hela bestånd på vissa ställen kollapsat.

En stor utmaning inom forskningen har varit att bevara livskraftiga populationer och motverka överutnyttjande av fiskbestånd. För sill och strömming fastställs bestånden utifrån var och när på året de leker.

En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har kartlagt arvsmassan hos sillen i 53 populationer från hela artens utbredningsområde i Atlanten och Östersjön. Det har resulterat i dna-tester som på sikt kan leda till en mer effektiv förvaltning av sill- och strömmingsbestånden.

– Det här projektet har gett oss en verktygslåda med dna-markörer som nu kan användas för att övervaka olika bestånd av sill och strömming från larvstadium till vuxen fisk. Det kan bli ett redskap för att ge bättre underlag för fiskekvoter som är förenliga med ett uthålligt fiske eller för att avgöra var en viss fisk är fångad, säger Leif Andersson, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet och den som lett studien.

Under arbetet har forskarna även upptäckt att sillen tycks vara mycket lämpad för att fungera som modell för hur global uppvärmning påverkar fiskar.

– Vissa av de genvarianter vi hittat visar på en mycket stark association till vattentemperaturen under leken, säger Leif Andersson.

När havsvattnet värms upp kommer genvarianter som idag förekommer som mest i varmare vatten att bli vanligare på nordliga breddgrader.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Forskning och Hållbarhet

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.