4 december 2020
Många verksamheter har påverkats av pandemin. Det gäller även landets livsmedelskontroll. En enkätundersökning från Livsmedelsverket visar att 80 procent av kontrollmyndigheterna inte har kunnat arbeta enligt plan. Det kan till exempel handla om att man har avstått från planerad kontroll av livsmedelsanläggningar.
Under pandemin har det dessutom genomförts trängselkontroller på restauranger. I vissa fall har ansvaret för dessa helt lagts på livsmedelskontrollenheten, vilket har tagit tid från deras ordinarie arbete.
– Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner, berättar Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.
Hon poängterar att livsmedelskontroll är en samhällsviktig verksamhet, som behöver fortsätta även under en pandemi.
– Vi ska fortsatt kunna vara trygga med att vi har säker mat och säkert dricksvatten i Sverige, säger Helena Storbjörk Windahl.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Livsmedelssäkerhet
Livsmedelssäkerhet Primärproduktion
Svenska Ägg om nya salmonellautbrottet: ”Letar efter samband”
En äggproducent i Östergötland drabbades av ett salmonellautbrott i slutet av juli. Det är samma typ av salmonella som tidigare drabbat Sveriges största äggproducent och som gjort att över en miljon värphöns fått avlivas.
– Men det här utbrottet är betydligt mindre, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska Ägg.
6 augusti
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.