2 december 2020
MSC-märkning visar att fisken är vildfångat och kommer från ett livskraftigt bestånd. Märkningen är en garanti för att fisket är hållbart. En viktig del i detta är att undvika överfiskning, vilket inte har fungerat när det gäller sillfisket i Nordostatlanten.
EU, UK, Island, Färöarna, Norge, Ryssland och Grönland förvaltar gemensamt bestånden, men de har inte lyckats komma överens om en fördelning av kvoterna. Därför förlorar nu det nordatlantiska sillfisket sin certifiering.
– När ett fiskeri inte klarar att uppfylla MSC:s krav på hållbart fiske, ska det heller inte vara certifierat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
MSC ger lugnande besked till alla svenska julfirare. Beslutet kommer inte att påverka årets julbord. Certifikatet dras in från och med 30 december. Dessutom finns annan MSC-certifierad sill, bland annat den som fiskas i Nordsjön. Ungefär hälften av all MSC-certifierad sill kommer från de suspenderade sillfiskena och svenska fiskares andel är liten.
– Julens sill är inte hotad, men framöver kan det tyvärr bli svårare och dyrare för företag och konsumenter att få tag i hållbart fiskad sill, säger Linnéa Engström.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.