20 november 2020
SLU får 48 miljoner från det statliga forskningsrådet FORMAS till en ny centrumbildning. Syftet är att identifiera och utveckla djurens roll för en ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft i framtidens svenska livsmedelssystem, något som är avgörande för livsmedelsproduktionen både i dag och i framtiden.
– Det ska bli väldigt spännande att ta ett helhetsgrepp på djurens roll. Matproduktionen måste öka i Sverige, men samtidigt bli mer hållbar, och djurens roll är viktig, säger Sigrid Agenäs, professor vid SLU och huvudförfattare av ansökan.
Arbetet kommer att ske utifrån ett regionalt perspektiv med avsikt att utveckla bästa sättet att producera mat i Sveriges olika delar. Det blir ett komplement till de antaganden som görs om hur livsmedelsproduktionen skall förändras globalt. Vad som är bäst kommer att bestämmas av en rad olika hållbarhetsfaktorer. Förutom livscykelanalyser och miljö kommer forskarna att titta på biodiversitet, resiliens, konkurrenskraft och livsmedelssäkerhet.
– Vi ska bygga på det unika i varje region av Sverige och vilka resurser som finns just där, säger D J de Koning, professor vid SLU.
I en första fas kommer forskarna vid centrumbildningen att utveckla matproduktionen från betande djur, främst idisslare. Andra djurslag kommer att undersökas i en senare fas.
Den nya centrumbildningen leds av SLU men sammanför kompetenser från både akademin, näringslivet och intresseorganisationer. Anslaget är på 12 miljoner per år i fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Trend och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.