18 november 2020
Den rådande pandemin i kombination med brexit skapar oro på många marknader. Men nu visar det sig att den inhemska livsmedelsmarknaden inte har drabbats över lag. Tvärtom, den har jämfört med 2019 visat stabila eller ökade resultat inom driftsinriktningarna; mjölk, nötkött, gris och växtodling
– Detta är ur marknadssynpunkt ett av de mest turbulenta åren på mycket länge. Men just svenskt lantbruk har gynnats av de förändrade förutsättningarna som bland annat lett till ökad lagerhållning av spannmål. Dessutom har restaurangbesöken minskat vilket ökat försäljningen i butik och därmed ökat efterfrågan på svenska livsmedel och kött, säger Per Skargren, Segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co.
Efter den stora torkan 2018 pekar prognosen för lönsamheten inom växtodlingen uppåt och i stort sett har hela landet i år fått en god skörd på både spannmål och vall under. Samtidigt ligger prisbilden för spannmål på hög nivå. Lönsamheten i svensk gris- och nötköttsproduktion liksom svensk mjölkproduktion ligger på en stabil nivå jämfört med 2019. Under 2020 förväntas dessutom slaktvolymerna för gris och mjölkinvägningen att överstiga föregående års volymer.
– Att de svenska konsumenterna har fortsatt att välja svenska livsmedel borgar för en fortsatt stabil prisbild inför det kommande året. I oroliga tider blir livsmedels- och foderproduktionen samhällsviktiga funktioner. Det har ökat fokus på att skapa genomförandekraft för den svenska livsmedelsstrategin, säger Per Skargren
Fakta om rapporten Lantbrukets Lönsamhet
Rapporten Lantbrukets Lönsamhet görs årsvis och baseras på verkliga företags resultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött. Siffrorna bearbetas i en kalkylmodell där hänsyn tas till aktuell och prognostiserad omvärldsinformation från Jordbruksverket, OECD/FAO, IMF, Rabobank, USDA, med flera. Resultaten redovisas som värden på svenska medelgårdar. I ”Lantbrukets Lönsamhet” kan du läsa en prognos för lönsamheten 2020 inom de fyra driftsinriktningarna.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.