Mylla vinner Livsmedelspriset 2024

Mylla vinner Livsmedelspriset 2024 för att de är med och utvecklar framtidens livsmedelssystem. Med sitt revolutionerande tänk säkerställer Mylla en hållbar svensk livsmedelsproduktion, ökad konkurrenskraft och sätter småskaliga producenter i fokus. Förmågan att skapa nya distributionsvägar tar producenterna närmare kunderna och kompletterar dagligvaruhandeln. Grattis Mylla!

Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.

Bland de inkomna nomineringarna har en jury som består av nätverkets styrelse valt ut tre finalister. Prisutdelningen och offentliggörandet av vinnaren skedde den 12e september under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Årets finalister var:

Arlas svenska mjölkbönder spelar en avgörande roll för landets livsmedelsförsörjning. Tillsammans med sina kollegor i det internationella kooperativet utgör de världens fjärde största mejerikooperativ och har bestämt sig för att leda vägen för en globalt hållbar mejeriproduktion. Under 2023 beslutade Arlabönderna att införa en hållbarhetsersättning som innebär att ett tillägg på mjölkpriset för att premiera hållbarhetssåtgärder på gårdarna. De områden som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng och därmed en större ersättning. Det har gett resultat. I genomsnitt sänkte gårdarna sina utsläpp av växthusgaser med 3,6 procent jämfört med 2022, från 1,12 till 1,08 kilo koldioxidekvivalenter, per kilo mjölk. Genom hållbarhetsersättningen banar Arlas mjölkbönder väg för hela livsmedelskedjan att ta ansvar för lantbrukets klimatomställning.

Initiativet Årets Rätt som startats av Årets Kock sätter ny trend på matsedeln och samtidigt bidrar till en minskad klimatpåverkan och till en bättre folkhälsa. Att hållbar mat inte ska vara en klassfråga lyfts tack vare Jessie Sommarströms arbete med att ta fram årets rätt 2023. Det är 50/50 köttbullar i tomatsås med pasta, där köttbullarna består av 50 procent blandfärs och 50 procent av färs på svenskodlade baljväxter. Med den nya moderna tappningen på en klassisk maträtt hoppas Årets Rätt 2023 ändra synen på hur våra klassiska maträtter tillagas och att fler börjar dryga ut köttprodukterna med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, som vi gjorde förr i tiden.

Mylla revolutionerar det svenska livsmedelssystemet och tar producenterna närmare marknaden. Med sin onlineplattform säkerställer de en hållbar svensk livsmedelsproduktion, främjar det svenska lantbruket och framtida livsmedelsföretag, utmanar dagligvaruhandeln genom nya distributionsvägar och sätter småskaliga producenter på kartan. Mylla skapar förutsättningar för mindre producenter att överleva, få ut sina innovationer och produkter på marknaden, slopar mellanhänder och driver debatten om livsmedelssystemets förbättringspotential.

Tidigare vinnare:

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023 för att med förändringskraft och breda samarbeten med relevanta aktörer ständigt bidra till att driva branschen framåt. Genom att inkludera hela värdekedjan från primärproducent till marknad och alltid hand i hand med forskningen lyckas Axfoundation ta fram innovationer som verkligen gör skillnad för hållbar lönsamhet.

Vinnare av Livsmedelspriset 2022 – Svenskmärkning AB

Genom Från Sverige-märkningen samarbetar hela den svenska livsmedelsbranschen för att utveckla och stärka den svenska livsmedelsproduktionen. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige har på kort tid gjort det enkelt för konsumenten att göra ett medvetet val.
Detta präglar årets vinnare av Livsmedelspriset:

Skicklighet – i utförande och kreativitet, strategiska hjärnor ligger bakom

Envishet – oförtruten kamp, har framtida segrar i sikte

Röja undan hinder – och få genomslag

Generositet – bjuda in till samarbete

Aktuell – i allra högsta grad

Gårdsfisk vinner Livsmedelspriset 2021 för sin innovativa satsning som visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Genom att förflytta odlandet av fisk från vatten till land undviker de överfiske och övergödning, samtidigt som de tar vara på fiskgödseln och återanvänder den på jordbruksmarker. Gårdsfisk har skapat ett helt system och en modell för hur storskalig fiskodling kan fungera tillsammans med de förutsättningar som finns i lantbruket. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företaget vill förändra hur vi ser på fiskodling i grunden och deras vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas

   Fazer Kvarn i Lidköping får Livsmedelspriset 2020 för sin nya innovativa produkt Havreris. Den är gjord på svensk havre och får sina risliknande egenskaper genom en unik ångbehandling. Havreriset uppfyller alla krav man kan ställa på en modern och hållbar produkt; den smakar bra, orsakar ett betydligt lägre klimatavtryck och innehåller mer näring och kostfiber jämfört med vitt ris. På kort tid har den fått stor uppskattning bland svenska konsumenter och lanseras nu i övriga Norden. Lanseringen av Havreris visar att man med svenska råvaror, innovation och kunskap kan förändra etablerade produktkategorier i grunden. Fazer Kvarn är därför en inspiration för hela branschen.

Lantmännen får Livsmedelspriset för sitt tidiga och framsynta initiativ – Lantmännens Växthus – ett utbildningsprogram och en mötesplats som banar vägen för ökad innovation och samverkan inom hela livsmedelskedjan. Här skapas möjligheter för startups och entreprenörer med färska idéer. Med Växthuset visar Lantmännen att man tar innovationer på allvar och ger dem en näringsrik växtplats – frånmyllan till hyllan.

Hållbar Livsmedelskedja får priset för att man på ett kraftfullt sätt samlar industrin, dagligvaruhandeln och WWF i ett exemplariskt samarbete för att skapa definitioner och målsättningar, utveckla konkreta verktyg och sätta en gemensam färdplan för en mer hållbar livsmedelskedja mot 2030. Det är ett unikt samarbete med den livsviktiga insikten att samverkan i hela värdekedjan är nödvändig för att säkerställa att livsmedelsförsörjningen för en växande befolkning sker inom de planetära gränserna.

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2025
10-12 september i Tylösand

Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.