Grön kompromiss när EU:s jordbruksstöd förhandlades

En mer hållbar jordbrukspolitik med skärpta klimatmål. Det blev resultatet av nattens förhandlingar om hur EU:s jordbruksstöd ska användas framåt. Det omdiskuterade förbudet mot ”vegokorv” var dock en fråga som aldrig avhandlades.

EU:s jordbruksministrar förhandlade hela natten för att enas om hur unionens jordbruksstöd ska användas under de kommande sju åren.

Till slut landade man i en kompromiss som enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson innebär en mer hållbar jordbrukspolitik:

– Min bedömning är att vi har tagit ett stort steg mot en betydligt grönare jordbrukspolitik och inte bara i Sverige utan framförallt i EU som helhet, säger hon till Sveriges radio/Ekot.

Resultatet innebär skärpta klimatmål när man ska fördela EU:s jordbruksstöd, vilket är den största posten i unionens budget och utgör mer än en tredjedel av långtidsbudgeten på över 1 000 miljarder euro.

När det gäller det största stödet – som går direkt till europeiska lantbrukare – ska 20 procent öronmärkas för miljö och klimat. I den del som handlar om landsbygdsutveckling är motsvarande nivå 30 procent.

På LRF är man inte nöjd med alla delar i överenskommelsen.

– Men det är viktigt att processen blir färdig så att den nya politiken kan träda i kraft 2023 utan ytterligare förseningar, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande, i en kommentar.

Även om medlemsländerna nu har enats är nästa steg att förhandla med Europaparlamentet.

I parlamentet finns även en lång rad ändringsförslag, bland annat det uppmärksammande förbudet mot att växtbaserade produkter inte ska få marknadsföras med ord som förknippas med kött- och mjölkprodukter, såsom exempelvis vegokorv och vegoburgare.

Den frågan togs dock aldrig upp på nattens möte med jordbruksministrarna.

– Vi förhandlar ju ramverken utifrån att vi ska säkerställa att vi har ett konkurrenskraftigt europeiskt jordbruk. Och vad man kallar vegoburgare tycker jag är en icke-fråga i sammanhanget, säger Jennie Nilsson till Ekot.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.