– Vi behövde ett projekt som skapar engagemang i en tuff tid, säger handlaren Lars Ocklind.
17 september 2020
Utanför Ica Supermarket i Åre står en 13 meter lång fraktcontainer som ska producera en stor del av butikens sortiment av sallat. Med hjälp av hydroponisk odling drivs plantorna upp i en näringslösning i stället för i jord. I det slutna systemet inuti containern, med plantor från golv till tak, kommer butiken att kunna odla året om.
För Martin Liljekvist, som ansvarar för odlingen, blev projektet en anledning till att återvända till Ica-butiken.
– Jag har jobbat här tidigare också, men efter studier i miljöteknik lockades jag tillbaka av den här satsningen. Att odla i ett slutet system är en förutsättning för att kunna erbjuda lokala råvaror året om och det är roligt att någon vågar satsa på detta, säger han.
Hydroponeisk odling minskar vattenanvändningen och för grödorna som odlas lokalt reduceras transportsträckorna till noll. Martin Liljekvist ser nu fram emot att utveckla projektet ytterligare:
– Sortimentet kommer utvecklas över tid och i samarbete med andra. Det finns ett stort intresse bland lokala krögare för närodlat och vi har planer på att ta fram ett exklusivt sortiment för just den kundgruppen.
Odlingsprojektet har generellt sett varit viktigt för att skapa framtidstro i butiken, som drabbats hårt under coronapandemin. När kundströmmarna från Norge och turismen uteblev under våren blev arbetet med odlingscontainern en väg framåt.
– Jag kände tidigt att vi behövde hitta på något positivt mitt i allt elände. Att kunna sälja egna grödor är en framtidssatsning och även strulet med bygglov hjälpte oss att fokusera vårt engagemang på något vi kunde påverka. Nu ser jag ser fram emot att få visa upp årets första skörd, säger Ica-handlaren Lars Ocklind.
Företaget som utvecklat containern heter Freight Farms och finns i Boston. Deras mål är att göra odling och lokalproducerad mat mer lättillgängligt på urbana platser där vädret inte är optimalt för odling året runt.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.