Arlabönder sätter ny standard för djuromsorg

Från och med måndag kan konsumenterna välja mjölk från Arlagårdar som arbetar enligt en helt ny standard för bättre djuromsorg. Då lanseras även märkningen” Ännu bättre djuromsorg” för att ge konsumenterna möjlighet att göra ett aktivt val i kyldisken.

God djuromsorg är avgörande för en hållbar mjölkproduktion, enligt Patrik Hansson, vd för Arla Sverige.

– När du håller ett av våra mjölkpaket i handen ska du veta att vi gjort allt i vår makt för att korna som producerat den ska må så bra som möjligt. Med det här initiativet går Arlabönderna före och sätter en ny standard när det gäller djuromsorg, säger han.

De medverkande Arlagårdarna åtar sig att följa regler för djuromsorg där kraven i flera fall är mer långtgående än lagstiftningen i både Sverige och EU. Det innebär bland annat att mjölken kommer från kor som får gå på längre sommarbete utomhus och sedan gå lösa inomhus, de får även bättre inomhusmiljö och massage från roterande ryktborstar.

Kriterierna bygger på det rådande forskningsläget och har granskats av en extern expertgrupp med veterinärer och forskare som benämner den nya standarden som ”branschledande inom djurhållning”.

– Djuromsorg är en komplex fråga och vetenskapen utvecklas hela tiden. För att fortsätta ligga i framkant är det viktigt för oss att hela tiden ha en dialog med forskare, myndigheter, veterinärer och andra företag, och samtidigt hjälpa våra ägare – bönderna – att omsätta kunskapen i det praktiska arbetet på gårdarna, säger Patrik Hansson.

I samband med att den nya standarden introduceras märks Arlas färska mjölk i butikerna med ”Ännu bättre djuromsorg” vilket ger konsumenterna en möjlighet att göra ett aktivt val.

Samtidigt som djuromsorgen blir bättre får även de mjölkbönder som anslutit sig till den högre standarden en eurocent mer per kilo mjölk.

Just nu är det 151 gårdar runt mejerierna i Sundsvall, Stockholm, Jönköping och Visby som arbetar enligt den nya standarden; ambitionen är att gradvis få fler gårdar att ansluta sig.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.