14 augusti 2020
Samtidigt som antalet livsmedelskontroller ökat har också de genomsnittliga avgifterna stigit med 23 procent sedan 2016.
Kontrollavgiften varierar dessutom stort mellan landets kommuner. Timtaxorna skiljer sig åt med nästan 81 procent, vilket på årsbasis kan innebära en kostnadsskillnad på 33 000 kronor.
– Utvecklingen går dessutom åt fel håll eftersom skillnaderna ökar. Men timtaxan är inte det största problemet, utan att tillsynstiden kan uppfattas som godtycklig, säger August Liljeqvist som är sakkunnig på Näringslivets regelnämnd, NNR, och rapportförfattare.
Kommunens inspektörer bedömer, enligt Livsmedelsverkets modell, hur många timmar en livsmedelskontroll ska ta före besöket, baserat på bland annat föregående års kontroller.
Den modellen slår ibland helt fel, menar August Liljeqvist.
– Om en kontroll som beräknas ta 20 timmar när arbetet planeras i januari tar två timmar i praktiken får företagaren ändå betala för de planerade timmarna. Det skapar en misstro som skulle kunna undvikas genom efterhandsdebitering, säger han.
Att ta betalt efter kontrollen och specificera saker som besökslängd, restid och tid för förberedelser på fakturan skapar transparens och förtroende för livsmedelskontrollen.
– De här kontrollerna görs oftast en eller två gånger per år. Om livsmedelssäkerheten ska säkras över tid behöver livsmedelsföretagarna bli ett slags ställföreträdande kontrollanter resten av året. Men ett sådant system bygger på förtroende och dialog, säger August Liljeqvist.
Han menar också att kommunerna behöver samverka i högre grad och ifrågasätter att kontrolltiden och taxorna skiljer sig åt för samma verksamhet.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet
Livsmedelssäkerhet Primärproduktion
Svenska Ägg om nya salmonellautbrottet: ”Letar efter samband”
En äggproducent i Östergötland drabbades av ett salmonellautbrott i slutet av juli. Det är samma typ av salmonella som tidigare drabbat Sveriges största äggproducent och som gjort att över en miljon värphöns fått avlivas.
– Men det här utbrottet är betydligt mindre, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska Ägg.
6 augusti
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.