3 april 2025
– Eventet blev väldigt lyckat, inte minst tack vare landsbygdsministerns närvaro, säger Marie Lönneskog-Hogstadius, verksamhetsledare Svenska Ägg, och syftar på tajmingen med presentationen av livsmedelsstrategin 2.0 och det övergripande temat på eventet som handlade om ökad äggkonsumtion i syfte att förbättra bland annat hälsan, självförsörjningsgraden och konkurrenskraften för Sveriges äggbönder.
Landsbygdsministern inledde dagen genom att resonera kring, och besvara, ett antal frågor som ställdes till honom av Marie Lönneskog-Hogstadius. En av frågorna handlade just om hur viktiga de svenska äggen är för den uppdaterade strategin.
– Absolut grundläggande i livsmedelsstrategin är en stark inriktning på ökad produktion av svenska livsmedel. Lönsamhet och konkurrenskraft är andra ledord i livsmedelsstrategin 2.0 och jag har, i den diskussion om livsmedelspriser som böljat ett tag, sagt att vi behöver en stabil produktion för att uppnå stabila priser, sa han.
Peter Kullgren poängterade även att det är den livsmedelsstrategi som klubbades 2017 som gäller nu och framöver. Uppdateringen 2.0 har tillkommit för att flera delar i den ursprungliga uteblivit på grund av faktorer som exempelvis den extrema torkan 2018, pandemien som följde efter den och nu senast krigsutbrottet i Ukraina.
– Livsmedelsstrategin 2.0 ska ta höjd för sådana händelser och är en konkretisering av vissa specifika delar, bland andra de tre fokusområdena ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande och svensk kvalitet och gastronomi.
Ett mål för Svenska Ägg är att få upp äggkonsumtionen till ett ägg per dag och person. Frågan ställdes till Peter Kullgren också; hur ska man gå tillväga för att nå det målet?
– Jag tror att ni helt enkelt måste tjata på om ägget som ett fantastiskt livsmedel. Jag är politiker, inte PR-människa så ni har troligen bättre kompetens i er egen organisation, svarade han.
Johanna Göransson, Ungdomsbarometern, kunde addera ytterligare kunskap kring ungdomars attityd kring mat generellt och ägg specifikt.
–Det visar sig att de killar och tjejer som idrottar och är intresserade av hälsa också har koll på äggets funktioner och kapacitet som livsmedel, berättar Marie Lönneskog-Hogstadius och refererar Johanna Göransson.
Johanna Göransson, Ungdomsbarometern.
–De unga tjejerna tycks också lägga större vikt vid att äggen faktiskt är av svenskt ursprung – trots att de allra flesta ägg som säljs i Sverige faktiskt också kommer härifrån, säger hon.
Övriga talare, bland annat Eva Sundberg (Mattanken), Tina Stugemo (Svenskmärkning), Kristin Marmsjö (Lantmännen) och Charlotta Samsson (Ica) bekräftade utifrån sina respektive perspektiv att svenska ägg definitivt är viktiga och redan är förstahandsvalet i butik, i den offentliga måltiden och i industrin.
Tina Stugemo, Svenskmärkning.
Men om ägg redan är så populära, hur ska ni då nå ert mål att öka konsumtionen?
–I det här skedet är det bra att kunna konstatera att svenska ägg fortfarande har förtroende och väljs framför andra eventuella alternativ. Och fortsättningsvis säger jag ungefär som vår landsbygdsminister gjorde: Vi måste fortsätta trycka på äggets kapacitet och funktion som det ultimata livsmedlet, säger Marie Lönneskog-Hogstadius.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling och Hållbarhet och Människor och Måltider och Mötesplatser
Bageribranschens replik: ”Brödsvinn kräver gemensamt ansvar”
Brödsvinnet behöver minska – men det kräver att vi utgår från trovärdiga data. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer riktar nu kritik mot Sveriges lantbruksuniversitets (SLU:s) nya rapport, och välkomnar samtidigt ett mer konstruktivt samarbete mellan forskning och bransch.
3 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.