3 april 2025
Isabel Moretti, vd Svenskt Kött
–För oss handlar det framför allt om att få fler att se vikten av en stark animalieproduktion i Sverige. På grund av den breddgrad vi befinner oss på har vi nämligen ett beroendeförhållande mellan växtodling och köttproduktion – båda behövs! Det förstår man när man vet att vi endast har drygt sju procent åkermark på vår totala areal.
Johan Karlsson, Senior Developer Polarbröd
– Vi säkrar att vi har nära samarbeten med våra viktigaste leverantörer och kartlägger vad som är mest kritiskt för våra produkter så att vi kan ha alternativ om brister uppstår.
Ola Broström, Marknads- och kategorichef Credin
– Vi hör till leverantörsledet och är en del av Orkla som har väldigt rigida system just för att klara kriser och ha beredskap. Vi har en gedigen Business Continuity Plan där vi gemensamt har identifierat olika riskprodukter och faktorer och tänkt ur flera perspektiv. Exempelvis har vi alternativa leverantörer på våra råvaror samt även beredskapsplaner för våra produktionsprocesser.
Maria Donis, vd Svensk Fågel
– Vi arbetar med beredskap genom att tillsammans med våra medlemmar identifiera olika krisscenarier, till exempel extremväder eller vid yttre påverkan på Sveriges livsmedelsförsörjning, om vilka åtgärder som varje led i värdekedjan måste stärka upp för att klara olika kriser. Inom branschen har vi länge arbetat med beredskap vid smittor, och på motsvarande sätt försöker vi bygga upp kompetensen hur alla i kedjan måste agera och samarbeta vid olika krisscenarier. Arbetet fortgår och här behöver vi även ha med myndigheterna på tåget så att kompetensen stärks i denna viktiga led för att klara framtida kriser och utmaningar.
I nästa nummer av Livsmedel i fokus handlar temat om just beredskap. Är du prenumerant får du tidningen med posten. Och är du inte prenumerant kan du läsa hur du får tillgång till tidningen och nätverket här.
Dela
Fler nyheter i Trend
Hon ser nya möjligheter med surdeg
Laura Pulkkinen är innovations- och utvecklingschef på Polarbröd sedan i oktober. I en intervju med Livsmedel i fokus berättar hon om brödtrender, surdeg och succén med den nya Norrlands-Leväjnen.
10 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.