– Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta vara på det, säger hållbarhetschefen Anna Anderberg.
25 mars 2025
Drav, en restprodukt från ölbryggning, kan spela en viktig roll i Sveriges framtida livsmedelsproduktion. Genom projektet Brewed & Renewed, som finansieras av Formas, samarbetar Carlsberg Sverige med RISE, Axfood, Axfoundation, Bagerigruppen, Elajo och Fazer för att undersöka hur drav i större skala kan användas i vanliga livsmedelsprodukter, såsom bröd, pasta och frukostflingor.
– Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och även antioxidanter. Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta vara på det, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.
För varje liter öl som bryggs blir det cirka 180 gram drav och enbart i Sverige uppkommer ungefär 80 000 ton drav årligen. I dagsläget används detta huvudsakligen till djurfoder, biogas eller går till kompostering.
Det finns dock flera utmaningar för att kunna använda draven i större skala. När draven tas om hand på bryggeriet är den blöt och innehåller många näringsämnen, vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan gå snabbt om hanteringen inte sker på ett korrekt sätt. Dravens höga fiberinnehåll gör även att den behöver bearbetas innan den används som livsmedelsingrediens.
En viktig del av projektet är därför att hitta effektiva metoder för att torka, mala och integrera drav i olika produkter utan att kompromissa med smak och kvalitet.
– Att ta vara på restprodukter från ölbryggningen är en viktig del av en mer cirkulär ekonomi. Genom att delta i Brewed & Renewed fortsätter vi vår satsning på minimera vårt miljöavtryck genom att återvinna alla restprodukter. Vi hoppas på att kunna ta nästa steg för att göra drav till en naturlig del av svensk livsmedelsproduktion, säger Jonas Kudermann, produktions- och logistikchef på Carlsberg Sverige.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan
Här är Myllas försäljningslyft – i spåren av ”köpbojkotten”
Förra veckans omtalade matbojkott mot de stora dagligvarukedjorna gjorde att plattformsföretaget Mylla ökade sin omsättning rejält.
– Det är i sammanhanget ganska blygsamma nivåer men för oss ger det stor effekt, säger grundaren Jens Thulin till Livsmedel i fokus.
27 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.