Smart verktyg ger mer lokal mat på offentliga fat

”Närmast” är namnet på ett digitalt verktyg som kortar logistikkedjan och ger lokala matproducenter möjlighet att sälja sina produkter direkt till offentliga kök.
– Vi vet att lokal mat efterfrågas i offentlig sektor, säger Jenny Gullstrand, projektledare på Sörmlands Matkluster.

Närmast är ett resultat av ett samarbete mellan Sörmlands Matkluster och FarmUp och har skett i samverkan med lokala matproducenter samt Eskilstuna, Strängnäs och Gnesta kommun.
– Vi har byggt en lösning som tar avstamp i de hinder som är orsaken till att det sällan blir affärer mellan lokala matproducenter och offentlig sektor, säger Jenny Gullstrand, projektledare på Sörmlands Matkluster.
Närmast kortar logistikkedjan och ger lokala producenter möjlighet att visa upp sina produkter mot offentlig måltidssektor på ett samlat sätt. I verktyget kan kommuner och producenter registrera sig och hitta varandra via en kartfunktion, nå varandra genom kontaktinformation, ladda upp avtal digitalt och se råvaror i säsong – allt som behövs för att kunna göra affärer med varandra.
Kommunerna kan också ladda ner informationsmaterial om både gården och produkterna de köper för att synliggöra informationen i skolrestauranger och på äldreboenden för att berätta om maten som serveras och skapa engagemang.
– Vi vet att offentlig sektor vill ha mer lokal mat. Att säkerställa och skapa förutsättningar för lokal matproduktion är också en del av livsmedelsstrategin och beredskapsarbetet – och här kan verktyget hjälpa till, säger Jenny Gullstrand.


Jenny Gullstrand, projektledare på Sörmlands Matkluster

För att underlätta för företagare att förstå ord som används vid upphandling har man tagit fram en ordlista. Man har även tagit fram en lathund som fungerar som en instruktion om hur man lägger in sina produkter i verktyget.
Eskilstuna, Strängnäs och Gnesta är de tre kommuner som är först ut med att handla lokala varor men utvecklingen av fler funktioner kommer att fortsätta och lösningar för logistik och avtal behöver anpassas utifrån varje kommuns förutsättningar.
– Målet är att fler kommuner ska kunna använda verktyget framöver. Vi ser att denna digitala lösning har stora potential att lösa de utmaningar som inte bara finns här i Sörmland, utan även nationellt, säger Roger Tiefensee, ordförande i Sörmlands Matkluster.
Närmast ingår i projektet Lokal mat i offentliga kök, som finansieras av Leader Södermanland, Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Sörmlands Matkluster är en företagarförening med över 160 medlemsföretag inom lokal mat, från jord till bord, i Sörmland.
FarmUp, som drivs av företaget Rosenkvarn AB, erbjuder digitala lösningar som möjliggör försäljning från lokala producenter till både företag och privatpersoner.

 

 

Dela

Fler nyheter i Måltider och Primärproduktion och Värdekedjan

Här är receptet som ska stärka Sveriges livsmedelsberedskap

I orostider behövs en robust livsmedelskedja mer än någonsin. Det menar branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som nu lanserar rapporten ”Recept för resiliens” med tio konkreta åtgärdsförslag till politiken för att öka produktionen av mat i Sverige. Högst upp på listan står främjande myndigheter, ökade exportsatsningar samt uppbyggnad av strategiska lager av insatsvaror.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.