En dag för husmanskosten: ”Vår kanske viktigaste mattradition”

Husmanskosten spelar roll för demokratin och har en given plats i en svensk kulturkanon. Det menar männen bakom Husmanskostens dag, som tar plats på krogar, i butiker och på många matbord onsdagen 26 februari.

Den 26 februari sjösätts den första upplagan av Husmanskostens dag, ett initiativ som startades av krögaren Pontus Frithiof i höstas och som på kort tid har fått många följare och partners runt om i landet. Dagen är redan inskriven i den svenska temakalendern, och fler än 600 restauranger liksom Ica Sverige har aviserat att de kommer att delta i dagen.
I måndags var det dags för den officiella introduktionen av dagen med en presslunch på Restaurangakademien i Stockholm.
– Allt fler svenskar älskar att laga mat, nu är det dags att de återupptäcker husmanskosten, säger Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare Karsten Thurfjell, i samband med en presslunch i måndags på Restaurangakademien, då det serverades blodpudding med en pytt av rökt fläsk och äpplen i små tärningar samt gula russin – och mjölk därtill.

Målet är att få fler att laga och erbjuda den klassiska svenska maten – både i hemmaköken, på restauranger och i storkök.
– Vi har ingen vara eller tjänst att sälja. Vi är en grupp passionerade individer som har investerat tid, resurser och energi eftersom vi anser att det är viktigt att hedra, bevara och utveckla vår kanske viktigaste mattradition, förklarar Peter Kjellberg från White Guide.
Husmanskosten har sitt ursprung i 1700-talets Sverige och var ofta baserad på potatis, kål, spannmål och fläsk. Under 1800-talet började begreppet användas mer allmänt för att beskriva enklare mat på värdshus för arbetare och resande. Det var först på 1900-talet som husmanskosten blev ett etablerat begrepp även för vardagsmat i svenska hem och personalmatsalar.
Folkhemmet, försvaret och skolmaten standardiserade sedan rätter som köttbullar, pytt i panna, pannbiff och ärtsoppa; på 60-talet förde kocken Tore Wretman bokstavligen talat in husmanskosten i de fina salongerna när han tog över ansvaret för Operakällaren.

Carl-Jan Granqvist, professor emeritus i måltidskunskap, menar att maten och gastronomin är en del av hela vårt samhällsbygge:
– Mätta människor är en förutsättning för demokrati, och vår husmanskost gjorde just människor mätta och gav dem kraft att orka. Jag menar att husmanskosten har en given plats i vår kulturkanon.

BILDEN: Peter Kjellberg, Fredrik Eriksson, Mikael Einarsson, Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell, Marcus Ekman, samt Pontus Frithiof. Foto: Johan Marklund.

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Måltider och Mötesplatser

Hon är Kronfågels nya vd: ”Stolt och entusiastisk”

Sofia Hyléen Toresson blir ny vd för Scandi Standard-ägda Kronfågel. Hon har lång erfarenhet från stora livsmedelsbolag och styrelsearbete inom branschen och efterträder Fredrik Strömmen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.